latinica  ћирилица
26/07/2024 |  13:39 | Аутор: СРНА

Штрбац: Хрватска се грчевито бори против формулације "геноцид над Србима у Јасеновцу"

Директор Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је да се Хрватска грчевито бори да ни у један документ не уђе формулација "геноцид над Србима у Јасеновцу/НДХ" из страха од ревизије тужбе Међународном суду правде о "Олуји", на коју Србија има право.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

Након тога што је Загреб прогласио персонама нон грате званичнике Црне Горе које сматра најзаслужнијим за доношење Резолуције о геноциду у Јасеновцу, Штрбац је рекао Срни да у тамошњем парламенту треба одговорити на кључно питање због чега се Хрватска толико грчевито бори да се појам геноцид над Србима никако не везује уз њу.

Штрбац је навео да Хрватима не смета да се говори о геноциду над Ромима у Јасеновцу, којих је према њиховим званичним подацима страдало око 16.000, нити им смета да се каже да је извршен геноцид над око 13.000 Јевреја, али све чине да се та ријеч не веже са Србе којих је и према њиховим подацима страдало највише.

- Како може бити геноцид на 13.000, а не може бити на 48.000 Срба колико их имају пописане именом и презименом. Учењаци из Хрватске ће рећи, па нисмо ми убили све Србе у Независне Државе Хрватске, али ту се крије нешто друго - сматра Штрбац.

Према његовом мишљењу, та жеља Хрвата да ни у један званични документ, ни њихов нити њихових сусједа на које имају утицај, не уђе формулација "геноцид над Србима у Јасеновцу/НДХ" крије се и страх од ревизије тужбе Међународном суду правде о "Олуји", на коју Србија као страна у поступку има право до фебруара наредне године.

Он је подсјетио да је Међународни суд правде рекао да "Олуја" није геноцид, јер недостаје "геноцидна намјера", али да би сада могла извући таква намјера и да би суд могао прихватити захтјев за ревизију.

- Сматрам да све што се десило након пресуде, укључујући Јасеновац и све ово што према Србима данас раде, посебно уласком Домовинског покрета на власт, гдје ултимативно траже да Срба нема у било ком облику у тој државној структури, да би се лако могла извући и геноцидна намјера - рекао је Штрбац.

Хрвати су, истакао је, тога свјесни, "само наши нису", те је подсјетио како је Хрватска током недавног предсједавања Алијансом за сјећање о Холокаусту избјегла да организује изложбу Музеја жртава из Вашингтона на што се обавезала.

Како је појаснио, то је урађено јер се хрватски стручњаци, које је ангажовало тамошње Министарство културе, нису сагласили са реченицом која је пратила ту изложбу, а то је гдје се спомињу "геноцидне политике НДХ према Србима".

Он је нагласио да су званичници вашингтонског Музеја хрватској страни тада рекли да та за Загреб спорна реченица о геноциду над Србима у НДХ стоји и на интернет страницама Јавне установе Спомен-подручја "Јасеновац" и да се ту може пронаћи.

- У тој преписци, која је тек сад угледала јавност, они су рекли да то баш нису прави стручњаци, да то нису државни ставови - навео је Штрбац.

Хрватска је прогласила персонама нон грате предсједника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, потпредсједника Владе Алексу Бечића и посланика Милана Кнежевића због, како су навели из хрватског Министарства спољних послова, "системског дјеловања на нарушавању добросусједских односа и континуираног злоупотребљавања Хрватске у унутрашње политичке сврхе".