latinica  ћирилица
26/07/2024 |  09:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Незапамћени помор дагњи у Хрватској

У Малостонском заливу у Хрватској догађа се незапамћени помор дагњи, а према првим процјенама у ували Бријеста, познатој по најмасовнијој производњи шкољки у том крају, штета је готово 80 одсто.
Дагње (Фото: EPA-EFE/Riccardo Dalle Luche, илустрација) -
Дагње (Фото: EPA-EFE/Riccardo Dalle Luche, илустрација)

Како је објавио ХРТ, велики помор дагњи узгајивачи приписују високим температурама мора.

Браћа Лазић породичним узгојем дагњи баве се на површини од десетак хектара, а угинуло им је, кажу, готово 90 одсто.

Шкољкар Здравко Лазић, који узгаја дагње у ували Бријеста, не памти такав помор.

- Ми имамо производњу дугу 25 година, цијели живот се бавимо овим, као и генерације прије нас. Никада нисам ни чуо за овако нешто - навео је Лазић.

Узгајивачи претпостављају да је узрок помора шкољки изразита топлина мора, на овом дијелу незапамћена од готово 30 степени.

За разлику од дагњи, каменице се још увијек држе.

Узгајивачи у заливу Бистрина и сусједним увалама тврде да код њих засад нема угинућа, али свакодневно помно прате стање.

Ана Братош Цетинић, из Одјељења за примијењену екологију Универзитета у Дубровнику, истиче да све треба да анализира ветеринарски инспектор и објашњава утицај врела на подручју Бистрине, што је за разлику од Бријесте, на шкољке могло утицати повољно.

Сматра се да је то отприлике 11 степени Целзијуса.

- Када дође одређена количина слатке воде с том температуром, јасно да онда и хлади то подручје, поготово у дужим слојевима, па је онда и угроженост од повишених температура мања, али то су сад све спекулације - навела је за ХРТ Братош Цетинић.