latinica  ћирилица
26/07/2024 |  16:29 ⇒ 16:34 | Аутор: СРНА

Српски полицајци на Oхриду током љетне сезоне

Министри унутрашњих послова Србије и Сјеверне Македоније, Ивица Дачић и Панче Тошковски, договорили су данас у Београду да у Сјеверну Македонију буду упућени припадници Министарства унутрашњих послова Србије, који ће током туристичке сезоне боравити на Охридском језеру.
Охрид (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација) -
Охрид (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI, илустрација)

- Данас смо разговарали да од августа почнемо са праксом да један број наших полицајаца током туристичке сезоне, а немамо ништа против да буду и они овдје, буде присутан тамо гдје има доста наших туриста, а то је Охридско језеро. Договорили смо се да четири полицијска службеника буду тамо - рекао је Дачић.

Он је подсјетио да такав вид сарадње постоји са Хрватском и Црном Гором, као и да је постојала жеља да се такав вид сарадње успостави и са БиХ, саопштено је из МУП-а Србије.

Дачић је рекао да је сарадња у области ванредних ситуација једна од кључних у сарадњи два МУП-а и подсјетио да је недавно Србија упутила помоћ Сјеверној Македонији у гашењу шумских пожара.

Он је истакао да ће инсистирати на регионалној сарадњи.

- Сарадња полиција мора да буде боља него сарадња криминалних група. Ако криминалне групе сарађују без проблема, полиција не може да се бори против њих. Пружам руку сарадње и надам се да ће бити успјешна - закључио је Дачић.

Он је навео да је са Тошковским имао изузетно успјешне састанке, како данас у Београду, тако и јуче на интегрисаном граничном прелазу Прешево-Табановци, гдје су договорене заједничке активности с циљем што бржег и једноставнијег преласка заједничког граничног прелаза.

Дачић је рекао да је основна идеја да се поново активира оперативна радна група која ће се бавити поједностављивањем процедура за грађане двије земље на заједничком граничном прелазу.

Он је истакао да и Сјеверној Македонији и Србији пријете илегалне миграције из ЕУ јер илегални мигранти долазе из Бугарске и Грчке.

- Како да се одбранимо од илегалних миграција које долазе из ЕУ? Захвални смо на помоћи коју ЕУ пружа, али проблем је много тежак - рекао је Дачић.

Тошковски, који борави у дводневној посјети Београду, захвалио је Дачићу на, како је рекао, одличном састанку на којем су размијенили информације с циљем јачања полицијске сарадње двије сусједне земље.

- За нас је круцијално да можемо заједнички да дјелујемо против криминалних група, да се боримо са организованим и транснационалним криминалом - рекао је Тошковски.

Он је навео да је са Дачићем разговарао и о побољшању сарадње у области граничних прелаза, као и о сарадњи центара за обуку српског и македонског МУП-а ради што веће професионализације полиције двије земље.