latinica  ћирилица
29/05/2024 |  22:13 | Аутор: СРНА

Приказан филм о одбрани Приједора, уручене плакете браниоцима

Пројекцијом документарног филма "Одбрана града Приједора" и уручењем пригодних плакета браниоцима града, у Приједору је вечерас почело обиљежавање 32 године од одбране града од напада паравојних муслиманских и хрватских снага у којем је погинуло 15, а рањено 26 бораца.
Приједор - Дан одбране града - Фото: СРНА
Приједор - Дан одбране градаФото: СРНА

Начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Ранко Колар рекао је да је обиљежавање Дана одбране града један од најзначајнијих датума у новијој историји Приједора.

- Много пута смо рекли зашто је овај датум толико значајан. Град Приједор је 30. маја 1992. године одбрањен од муслиманско-хрватских паравојних формација које су га тог јутра напале - изјавио је Колар.

Он је навео да је вечерас приказан филм рађен у оквиру серијала РТРС-а "Мисија" о одбрани града Приједора који значи много јер је то дио историје коју треба да пишу они који су у тим догађајима учествовали и који живе на овим просторима.

- Ово је била прилика да се присјетимо свих погинулих и рањених бораца, али и оних који су тај дан учествовали у одбрани града и да уручимо плакете града Приједора са поруком да те људе и те дане никада не смијемо заборавити и са жељом да нам се не понове догађаји из 40-тих и 90-тих година прошлог вијека - рекао је Колар.

Здравка Карлица, која је у нападу на Приједор изгубила супруга Зорана, изјавила да је ово најзначајнији датум за овај град и да се обиљежава сваке године.

- Хвала ономе ко се сјетио да на овај начин обиљежимо. Има ове младости која води рачуна о свему што се дешавало и надам се да се никад више неће десити - рекла је Карлица која је у Приједору предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

На вечерашњој свечаности уручено је 15 плакета породицама погинулих бораца и 26 рањеним припадницима полиције и територијалне одбране, а уручена је и једна колективна плакета за све који су учествовали у одбрани града.

У име бранилаца, плакету је преузело Одјељење за борачко-инвалдиску заштиту града Приједора које ће је касније предати, према њиховом договору, једној од борачких организација.

Обиљежавање Дана одбране града биће настављено сутра у 9.00 часова када ће бити служен парастос у Цркви Свете Тројице.

Потом ће у 9.30 часова бити положени вијенци испред спомен-плоче у згради Полицијске управе Приједор. У 10.00 часова биће положени вијенци испред споменика "За крст часни" и прислужене свијеће у спомен-комплексу "Камени цвијет".