latinica  ћирилица
29/05/2024 |  14:30 ⇒ 18:15 | Аутор: РТРС

Вакцинацијом искоријенити ХПВ вирус (ВИДЕО)

На Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци одржано је предавање на тему "Превенције рака грлића материце - односно, вакцинисања против хуманог папилома вируса".
Предавање Ранка Шкрбића - Фото: СРНА
Предавање Ранка ШкрбићаФото: СРНА

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић упозорио је да је рак грлића материце један од два најчешћа узрока обољевања код жена, истакавши значај подизања свијести о значају вакцинације против ХПВ вируса.

Шкрбић сматра да је о овој теми потребно што више причати и информисати јавност, како би се овај вирус примјеном вакцине искоријенио.

- Недопустиво је да на овом степену развоја нашег друштва имамо толики степен непросвијећености становништва, те да вакцинацију против хуманог папилома вируса схватају као завјеру - рекао је Шкрбић.

Предавање је организовано у сарадњи са Популационим фондом УН за БиХ.

Представник УНФПА за БиХ Џон Кенеди Мосоти сматра да је изузетно важно о овој теми говорити са младима, те да је превенција кључ рјешења проблема.

- Морамо што више ангажовати младе људе. Важно је за нас да их ангажујемо. Нема ништа боље од тога јер они имају одговорност и схватају о чему говоримо. Влада, такође, ради одличан посао, ово не можемо сами - истакао је Мосоти.

Мосоти је додао да ће бити настављена сарадња са Универзитетом у Бањалуци, посебно с Медицинским факултетом.

Са Медицинског факултета поручују - важно је да родитељи буду информисани о доступности вакцине против ХПВ, њеној ефикасности и могућности бесплатне вакцинације дјеце у Републици Српској .