latinica  ћирилица
29/05/2024 |  12:00 | Аутор: СРНА

Копривица: Подржавам доношење резолуције о Јасеновцу

Потпредсједник Владе Црне Горе Момо Копривица истакао је да подржава усвајање резолуције о Јасеновцу у Скупштини Црне Горе.
Момо Копривица - Фото: РТРС
Момо КопривицаФото: РТРС

- Црна Гора већ има јасан однос према Јасеновцу као дио културе памћења. У Резолуцији о Пиви и Велики која је усвојена 2022. у преамбули је јасно записано шта мислимо о Јасеновцу и према томе он је уписан у наш правни систем са циљем културе сјећања на злочин и масовно страдање људи - истакао је Копривица.

Он је изразио наду да ће бити снаге, довољно свијести и савјести да се свијет одреди и према спрским жртвама на тлу бивше Југославије и злочинима који су над њима почињени.

- Подржавам иницијативу предсједника Скупштине коју су потписала 43 посланика - рекао је Копривица, наводећи да јасно треба осудити сваки злочин.

Он је додао да му је жао што се регион није више окренуо будућности.

- Да се толико енергије улаже у сутра умјесто у јуче, Балкан би био сјајно мјесто за живот - сматра Копривица.

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је раније да ће на дневном реду црногорског парламента бити резолуција о геноциду у Јасеновцу, коју су представници партија парламентарне већине 17. маја предали у скупштинску процедуру.

Резолуцију о Јасеновцу најавио је недавно Мандић, након што је црногорски премијер Милојко Спајић потврдио да ће Црна Гора у Генералној скупштини УН гласати за резолуцију о Сребреници.

Хрватска је упозорила Подгорицу да би усвајање резолуције о геноциду у Јасеновцу могло да заустави њен европски пут.