latinica  ћирилица
29/05/2024 |  07:42 ⇒ 07:42 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије служи литургију на дан Светих сурдуличких мученика

Његова светост патријарх српски Порфирије служиће данас Свету архијерејску литургију у Храму великомученика Георгија у Сурдулици поводом крсне славе ове општине - Светих сурдуличких мученика, најавила је Епархија врањска.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

У 8.30 часова биће уприличен дочек патријарха Порфирија, док ће литургија бити служена у 9.00 часова, након чега ће у 11.00 часова кренути литија до Дубоке долине, мјеста страдања на хиљаде Срба под бугарском окупацијом у Првом свјетском рату.

Помену Србима и обиљежавању стогодишњице од освештања спомен-костурнице у Сурдулици, у којој су сахрањене жртве бугарског терора, присуствоваће и државна делегација Србије.

Делегација, коју предводи министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Немања Старовић у 11.30 положиће вијенце и цвијеће на мјесту страдања Срба у Сурдулици, најављено је из Министарства за рад, запошљавање, социјална и борачка питања.

Молитвено и саборно прослављање славе Светих сурдуличких мученика и стогодишњицу од освештања Спомен-костурнице у Сурдулици почеће данас у 17.00 часова бдењем у Храму великог мученика Георгија, саопштили су из Епархије врањске.

Након тога, у 19.00 часова биће уприличена Свечана академија у Сурдуличком културном центру.

У Сурдулици су бугарски окупатори у Првом свјетском рату ликвидирали хиљаде Срба, а тачан број никада није могао бити установљен јер су тијела ликвидираних бацана у масовне гробнице и затрпавана, а Бугари су се служили и свим другим средствима како би заташкали своје злочине.

Изградња спомен-костурнице, у којој су били сахрањени посмртни остаци жртава, почела је 1922. године, а завршена је и освештана 1924. године.

Међутим, бугарски окупатори у Другом свјетском рату су априла 1941. године демолирали и оскрнавили спомен-костурницу, а двије године касније је и срушили до темеља.

Кости побијених Срба тајно су затрпане на старом сурдуличком гробљу, тако да нико од мјештана није знао гдје се тачно налазе.

Међутим, приликом радова на породичним гробницама породица Лакићевић и Хасал на старом сурдуличком гробљу појавиле су се 2009. године кости сурдуличких мученика, које су 29. маја 2010. године свечано пренесене у крипту спомен-костурнице, која је обновљена 2009. године.

У диптих Светих Свети сурдулички мученици уврштени су 2017. године на засједању Светог архијерејског сабора у Београду, на приједлог Његовог преосвештенства епископа врањског Пахомија.

Свети сурдулички мученици обиљежавају се 29. маја, на дан када су њихове мошти пренесене у крипту спомен-костурнице, а општина Сурдулица овај датум слави као своју крсну славу.