latinica  ћирилица
25/05/2024 |  21:45 ⇒ 26/05/2024 | 21:14 | Аутор: РТРС

Мостар: Просвјета додијелила 182 стипендније и награде (ВИДЕО)

У прелијепом амбијенту Саборне цркве Свете Тројице у Мостару подијељене су 182 стипендије и награде ученицима основних и средњих школа и студентима у школској и академској 2023/2024. години са подручја Епархије захумско-херцеговачке и приморске.
Мостар-стипендије - Фото: Уступљена фотографија
Мостар-стипендијеФото: Уступљена фотографија

Већ осму годину за редом Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" – Градски одбор Мостар додјељује стипендију "Владимир Ћоровић", а ове године Просвјетину стипендију добило је 42 ученика од 6. до 9. разреда основне школе, 41 средњошколац и 74 студента.

Троје ученика и студената добило је награду "Борис Пешко" за активност у заједници, док су још 22 ученика и студената из цијеле Херцеговине добила награде за школовање.

У Саборној цркви, пред стипендистима, њиховим родитељима и донаторима Просвјетине стипендије који су дошли из свих крајева свијета, владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије је подсјетио на ријечи патријарха српског Павла који је увијек поручивао - "Будимо људи", те подсјетио на његову скромност и величину.

Поучио је стипендисте о доброти, путу светитеља који су пролазили овоземаљски пут и животу, али и о жељи људи да буду бољи.

- Ова стипендија осим што помогне свима нама показује нам да има људи који су спремни да подијеле оно што имају са другима - рекао је владика додајући да Бог жели да се сви у добру уједине.

Пожелио је стипендистима из свих дијелова ове Епархије да се труде да постану добри људи, да дијеле добро са другима и да је то само пут до Царства Небеског.