latinica  ћирилица
24/05/2024 |  22:20 ⇒ 22:22 | Аутор: СРНА

У Бечу промовисана књига Средоја Новића "од Детлака до Ист Ривера"

У Бечу је вечерас промовисана књига "Од Детлака до Ист Ривера" Средоја Новића, којом је желио да укаже млађим генерацијама да је уз много труда, снажан карактер и подршку породице могуће достићи високе циљеве и професионалне успјехе, иако потиче из мале, сеоске средине.
Средоје Новић - промоција књиге - Фото: Уступљена фотографија
Средоје Новић - промоција књигеФото: Уступљена фотографија

На промоцији, која је окупила велики број представника српске заједнице у Бечу, осим аутора, о књизи су говорили министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, те универзитетски професор Ненад Новаковић, а присуствовао је и амбасадор БиХ у Аустрији Синиша Бенцун.

Каран навео је да је Новић био учесник развоја система СФРЈ, као и свједок њеног распада и трагичних сукоба.

- Свједочио је настанку и развоју Републике Српске, а и данас је учесник у процесима њеног очувања и одбране њених институција и надлежности. Као познавалац друштвених и политичких кретања, Новић читаоцима даје могућност да упознају његова лична запажања и искуства, али и процесе који су се дешавали у нашем региону протеклих 50 година - рекао је Каран, којег са Новићем повезује четрдесетогодишње познанство.

Новић је навео да, иако је његово поријекло било скромно, из малог села код Дервенте је остварио успјешну каријеру и стигао, како и наслов књиге каже, до Њујорка и Ист Ривера, гдје је својевремено обратио на Генералној скупштини УН.

Током претходних деценија Новић је обављао више значајних јавних функција, био је министар унутрашњих послова Републике Српске, директор Агенције за истраге и заштиту БиХ, министар цивилних послова у Савјету министара, а тренутно је делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

- Књига је на неки начин аутобиографија, али је и много више од тога, јер освјетљава догађаје и објашњава друштвене и политичке процесе у бившој СФРЈ, као и данашњој Републици Српској, БиХ и региону. Иза мене је 50 година каријере у политици и обавјештајној дјелатности. Прошао сам кроз вртлоге друштвених, политичких и економских промјена, свједочио сам распаду Југославије и успостављању нових држава, између осталог, наше Републике Српске - рекао је Новић.

Промоцију књиге подржали су Представништво Републике Српске у Аустрији и Заједница српских клубова у Бечу.

Шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић указао је овом приликом да је важно да се у Бечу разговара о темама које ближе објашњавају односе у БиХ и региону.

- На промоцији је поручено да је веома битно да шира јавност познаје друштвено-политичка кретања на локалном и међународном нивоу, нарочито у контексту посљедњих дешавања у Генералној скупштини УН, те да се његује осјећај слоге и подршке институцијама Србије и Републике Српске међу српском заједницом у расејању - рекао је Филиповић.