latinica  ћирилица
24/05/2024 |  21:51 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Награђени аутори најљепших ћириличних рукописа

Српско просвјетно и културно друштво "Просвјета" из Дервенте организовало је вечерас свечану додјелу награда за побједнике конкурса за најљепши ћирилични рукопис за ову годину, а на који је стигло 115 радова из читаве Републике Српске.
Дервента - свечана додјела награда ауторима најљепших ћириличних рукописа -
Дервента - свечана додјела награда ауторима најљепших ћириличних рукописа

Специјални гост свечаности у Народној библиотеци "Бранко Радичевић" био је професор Душко Певуља који је одржао предавање о теми "Савременост Вука Караџића и његових идеја".

Предсједник СПКД "Просвјета" Дервента Далибор Ђекић рекао је да су и ове године традиционално организовали избор најљепшег ћириличног рукописа и да су задовољни одзивом учесника из цијеле Републике Српске.

- Примјетно је у овом новом добу дигитализације да се све мање пише. Сад имамо добар примјер приликом прегледања радова да млађи основци до петог разреда боље, љепше и тачније пишу него старији основци - навео је Ђекић.

Он је изразио мишљење да би се барем у основној школи до деветог разреда требало више повести рачуна о писању и правопису.

Потпредсједник дервентске "Просвјете" Милорад Ђурђевић рекао је да је лијепу традицију избора најљепших рукописа ћириличног писма у Републици Српској прва започела "Просвјета" из Дервенте, на шта је јако поносан.

Певуља је рекао да је јако важно све што је Вук Караџић урадио за српски језик, што је изрекао за српски језик, или остало записано у његовим књигама.

- То је све актуелно и данас, није изгубило на важности, снази и истини. Нажалост, од године Вукове смрти, а практично и од половине 19. вијека напади на српски језик, преко тога на српски национални идентитет, а најдиректније на српски народ не престају, интензивирани су крајем 20, вијека и актуелни су у нашем времену - навео је Певуља.

Побједник у категорији средњошколаца је рукопис Таре Ђураш, ученице другог разреда прњаворске гимназије, која је за ћирилицу рекла да је дио српског културног идентитета и насљеђа.

- Његујући ћирилицу ми његујемо и језик наших предака. Жеља да са другима подијелим своју мисао ме је инспирисала да се пријавим на конкурс, а иначе пишем ћирилицом. Рад који сам послала писала сам два дана, и то из два дијела по четири сата, било је напорно, али на крају се види резултат - додала је Ђурашева.

Ученица првог разреда гиманзије Андреја Голубовић из Источног Сарајева освојила је друго мјесто, а за ћирилицу је истакла да је најљепше писмо.

- Доста сам се трудила ове године, вјежбала сам доста, а прошле године сам освојила треће мјесто. Опет сам награђена, био је написан текст који смо ми морали да препишемо. Велики је успјех освојити награду на важном конкурсу као што је овај - рекла је Голубовићева.

У категорији млађих основаца сви добитници су из Дервенте.

Златно перо добила је ученица другог разреда Основне школе /ОШ/ "19. април" Елена Јутрић, Сребрно перо ученик четвртог разреда ОШ "Никола Тесла" Данило Ратковац, а Бронзано перо ученица петог разреда ове школе Ања Аџић.

Похваљени су и радови ученика другог разреда Уроша Ковачевића из Власенице и ученице четвртог разреда Основне школе "19. април" Дервента Катарине Пијетловић.

У категорији старијих основаца Златно перо освојила је ученица шестог разреда из Власенице Софија Ковачевић, Сребрно перо ученица четвртог разреда Основне школе "Никола Тесла" Дервента Сара Дубајић, а Бронзано перо ученица деветог разреда из Власенице Нађа Ковачевић.

Похваљен је рад ученика осмог разреда из Хан Пијеска Викторије Гавриловић.

У категорији средњошколаца Златно перо освојила је ученица другог разреда Гимназије из Прњавора Тара Ђураш, Сребрно перо ученица првог разреда СШЦ из Источне Илиџе Андреа Голубовић, а Бронзано перо ученица другог разреда Средње школе из Дервенте Анђела Самарџија.

У категорији грађанство Златно перо освојио је Драган Батинић из Хан Пијеска, а Сребрно и Бронзано Дервенћани Гордана Савић и Сњежана Перић.

Програм је увеличао и наступ ученице четвртог разреда музичке школе "Никола Тесла" Ање Станивуковић на гитари и чланова хора СПКД "Просвјета" Дервента.

Пристигле радове оцјењивала је комисија коју су чинили сликар Вујадин Малешевић, професор српског језика и књижевности Душица Станковић Ђукић, сликар Зденко Бећаревић, књижевник Милорад Ђурђевић, ђакон Драган Милојевић и протојереј-ставрофор Далибор Ђекић.