latinica  ћирилица
24/05/2024 |  11:57 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Симпозијум кардиолога Српске; У АНУРС скуп о превенцији рака дојке (ВИДЕО)

У Бијељини се одржава Симпозијум о аритмијама у организацији Удружења кардиолога Републике Српске.
Бијељина: симпозијум кардиолога - Фото: РТРС
Бијељина: симпозијум кардиологаФото: РТРС

О овој значајној током тродневног стручног скупа говориће и размијењивати искуства еминетни стручњаци из Српске, Федерације БиХ, Србије и Хрватске.

- Веома је важно имати овакве врсте симпозијума, прије свега, јер у постковид периоду имамо различите врсте компликација са којим се сад сусрећемо. Несумњиво је да су аритмије једне од тих компликација. Управо размјена искустава колега из Хрватске, Србије, Републике Српске и ФБиХ омогућиће им да размјеном вјештина унаприједе свој рад - рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

- Кардиоваскуларне болести су у порасту у многим земљама, па тако и код нас. Срчане аритмије су одговорне за бројна патолошка стања и велики број хоспитализација, нажалост и леталних исхода. Зато на овом скупу имамо прилику да размјенимо искуства с еминентним стручњацима из института из Хрватске, Сремске Каменице, Дедиња - навела је Милица Ловрић, предсједник Удружења кардиолога Републике Српске.

- Аритмије су једне од чешћих попремећаја који се јављају код срчаних болесника, али срећом сада са новим технологијама могу се успјешно лијечити. Имамо уређаје којим се могу лијечити спори срчани ритам и превенцију напрасне срчане смрти. Имамо и нове захвате аблације којим лијечимо брже поремећаје срчаног ритма - истакао је Сандро Брусић, кардилог из КБЦ Ријека.

У АНУРС симпозијом о иновацијама у лијечењу болести дојке

У Академији наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци отворен је симпозијум "Новине у дијагностици и лијечењу болести дојке".

На овом научном скупу биће ријечи о новим технологијама и достигнућима у раној дијагностици, као и превенцији и раном откривању рака дојке.