latinica  ћирилица
23/05/2024 |  19:33 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Павловић: Свим мисијама у УН упућен хитан захтјев за подршку признавању геноцида над Србима у НДХ

Директор Центра за друштвено-политичка истраживања Републике Српске Душан Павловић упутио је свим мисијима у УН хитан захтјев за подршку у признавању геноцида над Србима у Независној Држави Хрватској, коју је основала и контролисала нацистичка Њемачка.
Душан Павловић - Фото: РТРС
Душан ПавловићФото: РТРС

Павловић је у писму истакао да жели да скрене пажњу на важну иницијативу која тражи правду и историјско признање за жртве геноцида током Другог свјетског рата, подсјетивши да је раније упутио писмо Бундестагу у којем позива на званично признање геноцида над српским становништвом у НДХ и успостављање 22. априла као националног дана сјећања.

Он је навео да је током Другог свјетског рата пронацистичка НДХ спроводила ужасну политику усмјерену на српско становништво.

- Ова политика је резултирала систематским истребљењем, насилном асимилацијом и протјеривањем милиона Срба, уз Холокауст и геноцид над Ромима/Синтима. Геноцидне акције НДХ биле су дио шире стратегије коју су подржале и омогућиле нацистичка Њемачка и фашистичка Италија - навео је Павловић.

Према Павловићевим ријечима, упркос огромним доказима и проласку готово 80 година, геноцид над Србима у НДХ није формално признат од Њемачке, што је својеврсно порицање геноцида. Овај превид наставља да наноси бол потомцима жртава и оставља значајну празнину у нашем колективном историјском сјећању.

Он је позвао Бундестаг да званично призна геноцид над Србима у НДХ, да утврди 22. април као национални дан сјећања на овај геноцид, те да укључи образовне програме у национални наставни план и програм како би осигурали да будуће генерације разумију и памте ове злочине.

Павловић је позвао све мисије у УН за подршку.

- Молимо вашу подршку у овом кључном подухвату. Подржавајући ову иницијативу, помоћи ћете да се звјерства почињена током једног од најмрачнијих периода историје признају и памте. Ваша подршка може значајно утицати на међународно мишљење и подстаћи њемачку владу да предузме неопходне кораке ка правди и признању - навео је Павловић.

Он је рекао да земље чланице могу помоћи тако што ће ову иницијативу подијелити са својом владом и релевантним организацијама, али и размислити о давању изјаве или предузимању дипломатских акција како би подстакли Њемачку да призна геноцид над Србима.

- Ваша подршка овом циљу не само да би одала почаст жртвама, већ би и ојачала глобалну посвећеност људским правима, историјској прецизности и правди. Заједно можемо осигурати да се лекције из прошлости науче и да се такве трагедије никада више не понове - нагласио је Павловић.