latinica  ћирилица
13/05/2024 |  21:53 ⇒ 22:18 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Без сагласности о резолуцијама о Сребреници и Јасеновцу

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је да је на вечерашњем састанку представника парламентарне већине било ријечи о резолуцији о Сребреници, о подношењу резолуције о Јасеновцу, као и о још неким темама, али да није постигнута сагласност ни о једној теми, те изразио увјерење да ће након састанка лидера региона у Котору 15. маја многе ствари бити јасније.
Скупштина Црне Горе (Фото: www.skupstina.me) -
Скупштина Црне Горе (Фото: www.skupstina.me)

Мандић је након састанка у Скупштини Црне Горе рекао да има много изазова и разлика међу парламентарном већином око неких тема које немају подршку српског народа у Црној Гори.

- Али одлучили смо и договорили да то све рјешавамо кроз договор свих чинилаца парламентарне већине - рекао је Мандић.

Он је најавио да ће на састанку лидера региона у Котору бити и представници САД, те да вјерује да ће након тог разговора многе ствари бити јасније.

- Нисмо постигли сагласност око свих тих тема, зато што нам је важно да видимо како ће Влада на састанку са лидерима региона и међународне заједнице успјети да позиционира Црну Гору за оно што јој слиједи - рекао је Мандић.

Он је додао да је за сваког грађанина Црне Горе најважнији пут ка ЕУ, који значи и веће плате и пензије, бољу инфраструктура, мир и стабилност, те да актуелна Влада треба да обезбиједи ту стабилност.

Мандић је навео да су он и лидер ДНП-а Милан Кнежевић на састанку указали да желе да Влада траје пуни мандат у проширеном саставу и да се "не хвата у кошта са темам које би скренуле Црну Гору са основног пута који није на корист грађана Црне Горе".

- Ми српски политичари у Црној Гори ту Резолуцију о Сребреници и покушај да се Срби прогласе геноцидним народом доживљавамо као велики проблем - рекао је Мандић.

Мандић је навео да постоји неколио приједлога у вези резолуције о Јасеновцу.

- То је све ствар разговора и видјећемо како ће се Влада и Црна Гора понијети са свим оним што би требало да буде суочавање са прошлошћу. Ми би жељели да све ране у Црној Гори лијечимо и да се крећемо напријед - поручио је Мандић.

Вечерашњем састанку у кабинету предсједника парламента Црне Горе је присуствовао и црногорски премијер Милојко Спајић.