latinica  ћирилица
13/05/2024 |  19:08 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Српски национални савјет у Црној Гори тражи референдум о резолуцији у Сребреници (ВИДЕО)

Предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић послао је отворено писмо Влади Црне Горе и министрима и предложио да се без кампање и по хитном поступку спроведе референдум о резолуцији о Сребреници.
Подгорица - Фото: ТАНЈУГ
ПодгорицаФото: ТАНЈУГ

У писму је наведено да је резолуција коју намјерава да подржи Црна Гора прворазредно политичко питање, које може супроставити грађане српске националности Влади и Црној Гори уз, како истиче, пратеће погоршање међунационалних односа.

Отворено писмо, отворене и намјере. Владу Црне Горе подсјетити да је од народа изабрана, да је дужна поштовати већинску вољу грађана, чувати част достојанство свога народа и државе. У том контексту, воља грађана мора да буде пресудна и када је гласање о резолуцији о Сребреници у питању. Упозорио је на то предсједник државне организације која званично представља српски народ у Црној Гори.

- Влада је доносила одлуке искључиво својом вољом. То је превршило сваку мјеру са овом намјером да Влада гласа за резолуцију о Сребреници. Српски народ се са тим не слаже. Предлажемо да се о томе изјасне на рефендуму и да кажу свој суд у вези са тим - наводи предсједник Српског националног савјета Момчило Вуксановић.

Какав год суд народа био, ово је тест за владајућу коалицију у Црној Гори. Тест је и за странке које чине власт у БиХ.

- Уколико се ту још деси ова резолуција коју су иницирали опет мимо прописа, мимо Устава БиХ, Бошњаци из Сарајева, мислим да је тада клапна за било какав могући договор у БиХ затворена. Али, ево, радићемо док се то не деси - напомиње предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Амандмане Црне Горе и најављену подршку резолуцији, министар информисања у новој Влади Србије, историчар Дејан Ристић, види као озбиљан притисак на ту државу. Србија каже, 24 часа дневно, ради на томе да што већи број држава буде одсутан из сале, суздржан, односно да гласа против.

- Чињеница да бивше југословенске републике које су упозате са дешавањима у Сребреници од 92. до 95. и страдању припадника и српског и бошњачког народа, говоре о томе да су изложене огромном притиску и у том контексту треба посматрати и амандмане које предлаже Влада Црне Горе - напомиње инистар информисања Србије Дејан Ристић.

Иако већина сматра да амандмани у којима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може да таргетира народ или државе суштински не мијењају текст резолуције, има и оних који вјерују да би, ако буду усвојени, резолуција могла да изгуби на тежини.

- Биће врло интересантно како ће се ствари развијати у Црној Гори, посебно због снажног упилва српских партија у парламенту и у власти конкретно. Очигледно да у Црној Гори постоји дилема у којој мјери морају да се везују политиком за САД и у којој мјери могу да буду самостални слободни и да размишљају својој главом - истиче директор Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић.

Историчар Предраг Марковић додаје да Црна Гора није више неки лојални савезник још мање брат.

- Не треба да се узбуђујемо око тога шта црногорска власт уради ружно према Србији. Још када су признали Косово, испало је да су мањи пријатељи Србији од Румуније, Словачке Кипра и Грчке - додаје Марковић.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске у Народној скупштини Републике Српске Александар Трнинић сматра да би свим црногорским званичницима који подржавају спорну резолуцију и министрима и посланицима, требало да Српска и Србија забране улазак на своју територију и прогласе их непожељним особама.