latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:58 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Бањалука: Уручена прва рјешења за набавку сензора за континуирано мјерење глукозе (ВИДЕО)

Уручена су прва рјешења корисницима новчане подршке за набавку сензора за континуирано мјерење глукозе, на подручју града Бањалука. Рјешења се односе на младе, обољеле од дијабетеса типа 1, од 18 до 26 година и труднице.
Бањалука- Бесплатни сензори за мјерење шећера - Фото: РТРС
Бањалука- Бесплатни сензори за мјерење шећераФото: РТРС

Бањалучанка Катарина Симић каже да им ова подршка много значи, јер дневно и до 10 пута убодом иглице у прст, мјере ниво шећера у крви.

- Тај сензор нам омогућава да контируирано мјеримо и имамо увид у наше вриједности шећара у крви. То нам неизмјерно значи. Олакшава нам живот, школовање, посао, приватни и друштвени живот - истиче Симићева.

Родитељи дјеце обољеле од дијабетеса типа 1 истичу да ће набавка сензора побољшати квалитет живота, свих који живе са овом болести.

Набавка нових сензора представља и велику олакшицу за кућни буџет, поручује градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

- Апарати који на мјесечном нивоу мјере радовно висину глукозе коштају готово 300 КМ. Ако узмемо ти да се мјере два различита шећера један је око 65-60 евра , када то све пресаверете мјесечно износи 300 КМ - додаје Станивуковић.

Из Градске управе Бањалука најављују да ће ускоро подршку добити и они који су као дјеца обољели од дијабетеса типа 1, без старосног ограничења.