latinica  ћирилица
13/05/2024 |  16:52 ⇒ 16:52 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Упућени амандмани на предложену резолуцију о Сребреници

Министарство спољних послова Црне Горе упутило је данас предлагачима амандмане на текст резолуције о Сребреници, чији је циљ, како су навели, да допринесу отклањању погрешних интерпретација, нарочито имајући у виду дискусију у сједишту УН, као и у региону и Црној Гори поводом приједлога резолуције, саопштено је из ресорног министарства.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

У саопштењу је наведено да се кроз двије амандманске формулације недвосмислено истиче да је кривица индивидуална и да не може бити приписана ниједном народу, етничкој или вјерској групи, уз указивање на неопходност очувања одредаба Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

- Сугестије које смо подијелили са предлагачима и партнерима унутар УН одраз су добрих намјера у складу са позицијом коју Црна Гора гради у региону, а не било каквих или било чијих политичких интереса. Све даље информације о овом питању Министарство ће пружити благовремено и у складу са динамиком активности у УН - наведено је из Министарства спољних послова Црне Горе.

Влада Црне Горе у суботу је на електронској сједници усвојила приједлог амандмана на резолуцију о Сребреници у којима се наводи да је одговорност за злочине искључиво индивидуална и да не може таргетирати народ или државе.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије изјавио је раније да Црна Гора не треба да гласа за резолуцију о Сребреници да би сачувала достојанство. Митрополит је рекао да је прича о геноциду у Сребреници неодржива и опасна, додајући да је погрешно и опасно изједначавати Сребреницу и Јасеновац.

Предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић рекао је јуче у Доњој Градини да врше притисак на Владу да одустане од подршке о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН и да ће заједно са СПЦ урадити све што је њиховој моћи да зауставе премијера Милојка Спајића у тој опасној намјери.

И Савез удружења расељених и избјеглих у Црној Гори позвао је Спајића да одустане од намјере гласања за резолуцију о Сребреници у УН, јер се њом највише страдали српски народ проглашава формалноправно геноцидним, а његови џелати, попут Насера Орића, жртвама.

Српски национални савјет Црне Горе предложио је Влади одржавање хитног референдума о резолуцији о Сребреници чији би резултат био одговор Црне Горе којим ће се представити на Генералној скупштини УН.

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић истакао је да званична Црна Гора не смије да гласа за резолуцију о Сребреници, не само због Републике Српске, Србије и српског народа, већ првенствено због саме себе.