latinica  ћирилица
13/05/2024 |  15:28 | Аутор: РТРС

Медицинске сестре и техничари важна карика у лијечењу пацијената

Поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара у приједорској Болници уприличена је свечана академија. Организатори су Удружење медицинских сестара и техничара регије Приједор, Удружења дипломираних медицинара здравствене његе Републике Српске и приједорска Висока медицинска школа.
Свечана академија - Фото: РТРС
Свечана академијаФото: РТРС

Радно вријеме медицинских сестара и техничара не постоји. На услузи су свакодневно, осим редовних пацијената и својој породици, комшијама, пријатељима. У овом позиву неминовна је велика количина стреса коју можете превазићи једино ако овај посао волите, прича Марија Кецман, иза које се искуство дуго више од три деценије.

- За ово је потребна једна велика љубав , велико дорицање, једна подршка проодице, супруга, дјеце, на првом мјесто овај посао треба вољети. Неминовна је јако велика доза стреса и сви смо ми изложени стресу, али с обзром да свој посао волим тај стрес компензујем том љубави према свом позиву, према пацијенту, према човјеку уопште - каже Кецманова.

Осим свечаног карактера академије, акценат је био на едукацији медицинског особља, који су овом приликом слушали и стручна предавања на тему "Образовање медициснких сестара и изазови с којима се медициснке се сестре свакодневно сусрећу".

Сњежана Јокић, предсједница Удружења медицинских сестара и техничара регије Приједор, каже да је ова свечана академија традиција коју сваке године обављају и том приликом славе овај хумани позив.

Медицинске сестре и техничари представљају изузетно важну карику у свакодневном функционисању и лијечењу пацијената и због тога акценат увијек треба буде на њиховој едукацији, поручено је из приједорске Болнице.

- Ми можемо рећу да смо задовољни досадашњим нивоом обучености наших кадорва али наравно, увијек треба тежити и нечему бољем кроз опремање, корз едукацију и све остало што прати сам процес лијечења пацијаната - истакао је Александар Кец, помоћник директора за људске ресурсе Опште болнице "Др Младен Стојановић".

Према подацима Свјетске здравствене организације, у свијету недостаје шест милиона медицинских сестара и техничара.