latinica  ћирилица
13/05/2024 |  08:52 ⇒ 09:07 | Аутор: РТРС

Поповић: Сви који су током пандемије примили вакцину Астра Зенека немају разлога за страх (ВИДЕО)

Сви они који су током пандемије ковида примили вакцину Астра Зенека немају разлога за страх јер се посљедице од векторских вакцина, каква је и ова, јављају у првих шест мјесеци од вакцинације, тако да тренутни ризици по здравље практично не постоје, рекао је стручњак за вакцинацију и консултант са УНИЦЕФ-ом, доктор Драгослав Поповић.
Вакцина Астра Зенека (фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - илустрација) -
Вакцина Астра Зенека (фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC - илустрација)

- Када се ради о неуспојавама послије вакцинације, оне су очекиване у периоду до шест мјесеци након што је вакцина примљена. То да неко може данас, након двије године након што се престала употребљавати та вакцина, да пријави, мислим да је потпуно ван неке здравствене логике - рекао је Поповић у нашем Јутарњем програму.

Поповић наводи да је случај тужбе више од 50 породица преминулих који су примили ову вакцину, није повезана са њеним повлачењем са тржишта.

- Тужба је једна ствар, а повлачење вакцина је нешто што је сасвим логично у овој ситуацији. На крају крајева, тим вакцинама се нико не вакцинише више од годину дана и обзиром на то да знамо у ком правцу корона вирус иде, сигурно је да се та вакцина више неће користити. Она је једноставно у моменту кад је коришћена имала и одиграла своју улогу - навео је Поповић.

Поповић је истакао да се према резултатима студије из 2021. године о посљедицама вакцинације на појаву тромбоцитопеније јасно каже да постоје ризици као што их има и код других вакцина. Додаје да ризици од вакцинације постоје, али да су смртни исходи врло ријетки.

Врло је важно, истиче он, да све вијести које долазе о вакцинама буду објашњене од стране стручњака и да се становништво увјери да је вакцинација прави избор.

- На 100.000 вакцинисаних постоје два или три случаја тромбоцитопеније или тромбозе. Шездесет одсто свијета вјерује у вакцине. Дилеме нема, потврђено да је током ковида спашено десетине милиона људи широм свијета, док су посљедице вакцинације биле минималне - закључио је Поповић.