latinica  ћирилица
13/05/2024 |  08:04 | Аутор: СРНА

Савез удружења расељених и избјеглих: Позив Спајићу да Црна Гора не гласа о резолуцији о Сребреници

Савез удружења расељених и избјеглих у Црној Гори позвао је премијера Милојка Спајића да одустане од намјере гласања за резолуцију о Сребреници у УН, јер се њом највише страдали српски народ проглашава формално-правно геноцидним, а његови џелати, попут Насера Орића, жртвама.
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе) -
Милојко Спајић (Фото: Танјуг/Влада Црне Горе)

Из Савеза истичу да резолуција "иде на руку главним протагонистима велике већине злочина на подручју БиХ, а то су паравојне формације доказаних главосјеча попут Орића и сличних".

- Очекивали смо да ће доласком нове власти након ДПС-а, који је у потпуности обесправио и дискриминисао расељена и избјегла лица у Црној Гори, доћи до исправљања скоро тродеценијске неправде према овој популацији, али то се није десило, већ грубо иживљавање траје и даље - наводе из Савеза удружења расељених и избјеглих.

Они указују да, умјесто ургентог рјешавања питања додјељивања држављанства Црне Горе свим прогнаним лицима из република бивше Југославије и са Косова и Метохије, чиме би престала дискриминација у погледу права на запослење, социјалну заштиту и друга грађанска и људска права, Влада Милојка Спајића "даје све од себе да овој обесправљеној популацији прилијепи још и етикету геноцидне".

- То је првише од једног премијера Црне Горе, кога у име 22 удружења расељених и избјеглих лица обједињених у нашем савезу, позивамо да без одлагања одустане од сулуде намјере гласања за резолуцију о Сребреници, те да предузме прве и конкретне кораке на плану рјешавања бројних проблема популације расељених и избјеглих којих има преко 16.000 у Црној Гори - наводи се у саопштењу.

Из Савеза подсјећају да је режим Мила Ђукановића овој популацији додијелио срамни статус странаца са сталним и привременим настањењем, упркос чињеници да живе од деведесетих година прошлог вијека у Црној Гори и да је већини поријекло у овој држави.

Они истичу да им је живот довољно загорчан да би то премијер Спајић и Влада додатно радили сипајући им со на живу рану.

- Гласањем за резолуцију о Сребреници заклаће Спајић једном већ заклане Србе из БиХ, а њихове џелате лажно признати за жртве. Исто ће тако легализовати терористичку окупацију Косова и Метохије уколико се на било који начин одлучи, како, такође, најављује, да представник Владе Црне Горе гласа за пријем лажне државе Косово у Савјет Европе - наводе из Савеза.

Они додају да се таквим гласањима "доприноси распиривању злочина, а не њиховом заустављању".

- Таква наказна гласања су највећа пријетња миру. Расељени и избјегли ће се свакако придружити свакој врсти најављених протеста и отпора покушајима да се српски народ прогласи геноцидним - закључују из Савез удружења расељених и избјеглих Црне Горе.