latinica  ћирилица
12/05/2024 |  17:54 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Хиљаде вјерника у благодатним Мркоњићима (ВИДЕО)

У Мркоњићима код Требиња, светитељевом родном селу, данас је била свечана и празнична атмосфера. Бројни вјерници дошли су да се помоле и присуствују Светој архијерјској литургији.
Мркоњићи - Фото: РТРС
МркоњићиФото: РТРС

Више хиљада вјерника са свих страна сабрало се у Мркоњиће да овај празник прославе у молитви. А неки су пристигли и из  иностранства и није им ово први пут.

Велики број ходочасника ових дана походио је у светитељево родно мјесто, међу којима и много младих и дјеце, којима ни топло вријме ни десетине километара пјешачења нису били препрека да дођу и помоле се светитељу, који никог не оставља без помоћи.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, поручио је да је Свети Василије био човјек Јеванђеља, цркве, молитве, али, прије свега, човјек у Христу.

- Нека би дао свети Бог, да и нас Свети Василије утјеши и да благослов и благодат да истрајемо и молимо се у цркви - поручио је владика Димитрије.

Од прошлог празника, у Храму Светог Василија у Мркоњићима вјерници могу да се поклоне моштима светитељеве мајке Ане, које су пронађене након 400 година.