latinica  ћирилица
11/05/2024 |  12:59 ⇒ 16:36 | Аутор: РТРС

Станивуковић: Центално спомен обиљежје - ново српско светилиште (ФОТО)

Драго ми је да данас стојимо испред пројекта на који чекамо 30 година. Могу рећи да стојимо испред новог српског светилишта - рекао је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке.
Драшко Станивуковић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Драшко СтанивуковићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Ово није пројекат. Ово је наша светиња, светилиште . Ово је симбол нашег страдања - рекао је Станивуковић на церемонији у Бањалуци у оквиру које ће званичници Српске и грађани обићи локацију на којој се гради централно спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено–отаџбинског рата.

 - Имали смо вјеру да ово можемо да урадимо и да овај пројекат завршимо. Ово је свесрпски завјет, понос, част, духовни понос, путоказ, светионик и стаза за опрост и нама и другима - рекао је Станивуковић.

Дочекали смо, додаје он, да почнемо оно што смо давно требали.

 - На овим стубовима ће као фреске стајати имена оних људи који су испред свог живота ставили оно што се данас зове Република Српска. Овај споменик биће буквар свој нашој дјеци. Буквар крвљу натопљен из ког ће све будуће генерације моћи да уче.  Ово је светиња пред којом нико од нас нема право рећи да нешто није немогуће, јер су ови хероји испунили испунили највећи задатак и ми не бисмо данас били овдје да није било ових људи - казао је Станивуковић.

Истакао је да је за изградњу споменика Влада Српске дала три милиона КМ.