latinica  ћирилица
22/04/2024 |  15:46 ⇒ 15:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: Прва сједница сабора најдуже 20 дана од коначних резултата избора

Хрватски председник Зоран Милановић изјавио је данас да ће у складу са Уставом, хрватски сабор позвати на прво засједање 20 дана од објављивања коначних изборних резултата, а до тада, каже, никога неће пожуривати на формирање парламентарне већине и владе.
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK) -
Зоран Милановић (Фото: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK)

- Хрватски Устав је врло јасан. Рок је 20 дана, нећу никога пожуривати, али када се приближи 20 дана, онда морам сазвати Хрватски сабор на прво засједање без обзира на то каква атмосфера била - рекао је Милановић новинарима у Љубљани.

Милановић је то рекао након сусрета с предсједницима Словеније, Италије, Мађарске и Аустрије у Брду код Крања, а поводом 20. годишњице уласка Словеније у Европску унију.

- Буде ли назнака да је то могуће и раније, позив на засједање биће раније. Али у сваком случају, постоје оквири којих се морам строго држати - рекао је хрватски предсједник - пренијела је Хина.

Милановић је поручио да се Устав "не може измишљати" нити га може мијењати било ко коме то у неком тренутку одговара.

- Никаква алхемија и метафизика ту нема мјеста. То су врло једноставне ствари - рекао је шеф хрватске државе.

Коначне резултате парламентарних избора убрзо ће објавити Државно изборно повјеренство, након што су они завршени јуче, понављањем на два бирачка мјеста.