latinica  ћирилица
04/03/2024 |  13:48 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Бербок: Влада Црне Горе јасно показала посвећеност путу ка ЕУ

Шефица њемачке дипломатије рекла да желе Црну Гору у Европској унији. "Ми сматрамо да је процес проширења реалан и изводљив и зато смо одлучили да све своје капацитете ставимо у службу европске интеграције Црне Горе. То је наш главни циљ", рекао је министар Филип Ивановић.
Аналена Бербок (Фото: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO) -
Аналена Бербок (Фото: EPA-EFE/IGOR TKACHENKO)

Влада Црне Горе јасно је показала да посвећено ради ка реформама које ће је довести до Европске уније, казала је министарка вањских послова Њемачке Аналена Бербок, на прес конференцији са црногорским колегом Филипом Ивановићем у "Вили Горица".

- Влада одлично ради на рјешавању отворених питања у области правосуђа. Спровођење реформи захтијева лидерство и сад за Владу постоји један једини пут, а то је пут ка ЕУ. Привремени услови у поглављима 23 и 24 треба да буду постигнути до љета ове године - рекла је она и навела да је то јак сигнал онима који би да успоре тај пут, преноси Портал РТЦГ.

Ивановић је истакао да посјета министарка долази у тренутку "великих реформи" Црне Горе на европском путу.

- Могу рећи да смо данас добили потврду да је Европска унија заинтересована за Западни Балкан. Интеграција нема алтернативу уколико желимо стабилан регион. То је пут за стабилност и за лакше рјешабвање спорова. Односи наше двије земље су одлични и цијенимо посвећеност Нјемачке овом дијелу Европе - истакао је Ивановић.

Навео је да се нада да експертска и политичка помоћ Њемачке неће изостати у будућности.

Министарка Бербок је истакла да желе Црну Гору у ЕУ. Казала је и да је важно да се пружи подршка и у инфраструктрним пројектима у Црној Гори.

- Кад имате коалицију са више партнера није лако, посебно не ако вам је потребна двотрећинска већина за промјене Устава. Кад год кренете неким новим кораком у ЕУ, ми ћемо бити уз вас и размишљати како вам као савезна Влада можемо пружити подршку у области правосуђа посебно - навела је она.

Са јаком сигурности и владавином права, Црна Гора ће бити добра мета за нове инвестиције, а у наредним разговорима биће ријечи о зеленој транзицији, казала је Бербок.

Извор: vijesti.me