latinica  ћирилица
04/03/2024 |  08:10 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Букара Радујковић у финалу Интернационалног медицинског Оскара - велики успјех за Српску (ВИДЕО)

Шеф Одјела дјечје ендокринологије на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, професор доктор Гордана Букара Радујковић, финалиста је 10. Интернационалног медицинског Оскара. Овај успјех остварила је научним радом из области педијатрије.
Гордана Букара Радујковић - Фото: РТРС
Гордана Букара РадујковићФото: РТРС

Све високе критерије за номинације за International Medis Awards ове године је задовољило 148 пријава. Међународна стручна комисија је изабрала и 18 финалиста, а међу њима је и Гордана Букара-Радујковић, једина из иХВ.

Међу финалистима се Букара Радујковић нашла на подручју педијатрије с пријављеним чланком "Evidence of increasing incidence of type 1 diabetes and ketoacidosis among children in the Republic of Srpska in period 2017–2022 with special focus on COVID-19 global pandemic years" који је објављен у научном часопису rontiers in Public Health.

Професорка Букара Радујковић, гостујући у нашем Јутарњем програму рекла је да се њен научни рад бави порастом дијабетеса у периоду од 2017. до 2022. године у којем је дошло до значајног пораста броја дјеце са дијабетесом.

- Тај број је износио 19 на 100.000 дјеце због чега спадамо у земље са високим ризиком, а само 2020. када је пандемија ковида почела, забиљежено је 29 обољеле дјеце на 100.000. Ти подаци показују да су сам страх од непознате болести и изолација негативно утицали на дјецу и убрзало настанак дијабетеса - каже Букара Радујковић.

Она је истакла да је ова номинација изузетно значајна и за Медицински факултет у Бањалуци, гдје ради као ванредни професор, али и за УКЦ Републике Српске.

- Ова номинација је награда сама по себи. За њу је сазнала шира јавност након чега сам добила велики број честитки. Она је донијела срећу не само мени, већ и клиници гдје радим, али и одјељењу педијатрије и мојим сарадницима са којима радим већ 30 година - рекла је она.

Конкурс већ десету годину награђује изврсна научно-истраживачка достигнућа љекара и фармацеута из држава средње и југоисточне Европе.

Свечана додјела награда биће одржана 7. марта у Љубљани, када ће међу финалистима бити проглашени побједници по појединим подручјима.