latinica  ћирилица
03/03/2024 |  21:56 | Аутор: СРНА

Владика Атанасије бринуо о цијелој васељенској цркви

Блаженопочивши владика Атанасије био је посебан и чудесан човјек који је бринуо, не само за Српску православну цркву, него и за цркву у цијелој васељени, а познато је да је грмио док је причао и тражио од свих људи да буду отворени и слободно размишљају и дискутују, речено је у Требињу на трећој сесији "Живо предање у цркви".
Владика Атанасије (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Владика Атанасије (Фото: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

Његово високопреосвештенство митрополит крушевско-демирхисарски Јован рекао је на завршној сесији у оквиру тродневних догађаја посвећених владици Атанасију, да је та његова брига била велика за добробит цијеле васељенске цркве, наводећи да је имао и велики пророчки дар.

- Зато је он био прави епископ и зато сте имали срећу да буде у овом граду и да овде развија то епископско умеће - рекао је митрополит Јован и додао да се владика Атанасије, између осталог, интересовао и за стање цркве у Сјеверној Македнији гдје је често долазио да подржи и охрабри вјернике.

Он је навео да владика Атанасије није био заробљен у времену и да је за њега постојала само будућност, истичући да је таква била дубина тог човјека кога сви, не само поштују, него и воле.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом истакао је да је владика Атанасије увијек био посебан са теолошком слободом коју је стекао образовањем и највише учењем од свог учитеља аве Јустина Поповића, што га је учинило другачијим за разлику од класичних, тихих професора.

- Тражио је од младих студената и свих људи да буду слободни, да слободно размишљају, дискутују и да се не плаше, чиме је човјека ослобађао - појаснио је митропилит Хризостом и додао да је владика Атанасије био јединствен и невјероватан владика "који је могао да грми, сијева и да дискутује и са патријархом".

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Методије указао је на то да су се владика Атанасије и блаженопочивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије васпитавали на живом предању које се преноси хиљадама година, као и генерације српског народа, а то знање су надограђивали образовањем од Београда, до Атине, Рима, Берна, Париза.

Владика Методије је додао да је владика "Таса" био мајстор да ослободи људе од затворености и грча и увијек је тражио да људи имају пажњу и отвореност према другом, умјесто да буду затворени у себи.

- Ту слободу која је пројављивала из њих двојице, а која је извирала из вјере, демонстрирали су на разне начине и нису се обазирали на препреке, ограничења и ауторитете у овом свијету - рекао је владика Методије.

Игуман манастира Светих Архангела код Призрена, архимандрит Михаило истакао је да није било актуелнијих људи од владике Атанасија и митрополита Амфилохија, што данас недостаје Цркви, те поручио да ће бити све актуелнији како вријеме буде пролазило.

Трећом сесијом завршени су тродневни догађаји у Требињу посвећени владици Атанасију поводом три године од његовог упокојења.