latinica  ћирилица
03/03/2024 |  18:59 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Креативна Европа - подршка култури и аудиовизуелном сектору (ВИДЕО)

Креативна Европа је програм Европске уније за подршку култури и аудиовизуелном сектору са укупним буџетом од двије милијарде и 440 милиона евра од 2021. до 2027. године. Средства овог програма доступна су и БиХ.
Пројекат "Креативна Европа" - Фото: РТРС
Пројекат "Креативна Европа"Фото: РТРС

Средствима програма Креативна Европа са пола милиона евра суфинансиран је вишегодишњи регионални пројекат визуленог ребрендирања четири установе културе у Требињу, Бањалуци, Новом Саду и Даниловграду.

Примјери добре праксе показују да би се доступна средства новчаног фонда могла и више искористити.

- Оно што је врло битно јесте да се ми налазимо у фази када ћемо бити у могућности да грађанима прикажемо и процес како се ребрендирају појединачне установе културе, њих четири. Каква је читава та сарадња и одабир младих дизајнера па на крају и резултати који су направљени, имаћемо прилику да видимо у Требињу крајем априла - рекао је Миљан Вуковић, директор Културног центра Требиње.

Потенцијални апликанти међу којима су филмски фестивали, позоришта, библиотеке и други могу се информисати путем Деска Креативна Европа у БиХ.

- Ми смо ту као Деск да помогнемо вама да припремите пројекте и да аплицирате. Заправо је циљ да повучете што више средстава како бисмо имплементирали пројекте и подигли овај сектор на виши ниво у БиХ - навела је Мирјана Миличевић, координаторка Деска Креативна Европа у БиХ.

И на инфо данима су доступне практичне информације о процедурама као и искуства оних који су захваљујући подршци Европске уније омогућили умрежавања, међународну сарадњу и јачање капацитета институција културе.

- Нама као земљи која је у приступним активностима је омогућено да равноправно са свим другим културним институцијама из свих земаља ЕУ и земаља које су кандидатати, односно у приступним преговорима, да се такмичимо за средства овог фонда - казао је Суад Џафић, помоћник министра цивилних послова БиХ.

Осим културе и креативне индустрије европски фонд обухвата и аудиовизуелни сектор.

- Свакако ви као новинари сте потенцијални корисници, као и куће у којима радите, гдје можете путем апликације овисно шта желите постићи вашим пројектом, повући одређена средства, да ли самостално или у оквиру неког партнерства - нагласио је Илија Папац, координатор Деска Креативна Европа у БиХ.

С обзиром на то да се за културу из буџета издваја свега око 0,6 одсто средства могућност додатног финансирања из фондова Европске уније за развој културе, већу мобилност умјетника и сарадњу, значајна је свима који раде у сектору културе.