latinica  ћирилица
02/03/2024 |  16:18 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Бискуп Мајић: Окренут сам ка конкретној потреби човјека - вјерника (ВИДЕО)

Бискуп бањалучки Жељко Мајић, који је данас устоличен на Светој миси у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци, рекао је у интервјуу за РТРС да ће највећи дио своје службе посветити човјеку, вјернику ове бискупије.
Жељко Мајић - Фото: РТРС
Жељко МајићФото: РТРС

- Окренут сам ка конкретној потреби човјека - вјерника. Моја прва мисао, идеја и оно чему ћу посветити највећи дио свог времена јесте конкретан човјек, вјерник бањалучке бискупије у конкретној животној ситуацији, свештеник који је с њим. Брига о конкретном човјеку, јер Црква није изололована и затворена, даће допринос широј друштвеној заједници и свима другима са којима дијелимо овај простор и вријеме - рекао је бискуп Мајић.

Говорећи о томе колико је народ близак Цркви, Мајић је рекао да је приврженост Цркви на традиционални начин веома добра - обављају се крштења, вјенчања, врше исповиједи, посјећују мисе...

- С друге стране, статистика каже да, ако говоримо о редовном практиковању вјерских обавеза и поштовању црквених закона, постотак опада - рекао је он.

Бискуп Мајић је истакао да се вјера најбоље очитује кроз то како се живи, односно да ли човјек живи у складу с вјером.

Он је рекао да савремени човјек живи лажни комформизам у стању самозадовољстава које нема никакве основе, јер човјек, како каже, не може бити задовољан ако је удаљен од истине, а истина је Бог.