latinica  ћирилица
26/02/2024 |  18:07 ⇒ 18:18 | Аутор: Агенције

Бивши хрватски министар одбране: Не треба да гледамо шта ради Србија, водимо 3:0

Бивши министар обране Хрватске Анте Котромановић рекао је да су "Срби изабрали свој пут, а то је Русија" и да "одуговлаче преговоре са ЕУ".
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr) -
Загреб (Фото: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr)

- Они годинама одуговлаче преговоре са ЕУ и не знам зашто то форсирамо. То им није циљ, они то неће, калкулишу. Русија има снажан утицај. Они имају пуно право, и то је у реду, да модернизују војне снаге, не морамо и не треба да се оптерећујемо стварима које Србија ради. Водимо 3:0, добили смо рат, чланица смо ЕУ и НАТО - рекао је Котромановић за Н1, коментаришући дипломатски окршај Београда и Загреба, након што је Хрватска одбила протестну ноту Србије уз саопштење Министарства спољних послова Хрватске у коме се Србија "позива да уведе санкције Русији и тиме се сврста на праву страну историје".

Додаје да се не плаши да ће Србија напасти Хрватску јер, како каже, Србија нема довољно снага.

Осврнуо се и на врацћање војног рока.

- Смета ми што је то некакав одговор Србији. Имали смо војни рок који смо обуставили јер нико није хтио да служи војни рок. Бићемо у ситуацији какву смо, послије двије-три године, имали раније. За мене је тај рок три мјесеца. Превише журимо, довешћемо ОСРХ у незгодну ситуацију - рекао је Котромановић.