latinica  ћирилица
24/02/2024 |  12:29 | Аутор: СРНА

Хрватска: Ове године планиран завршетак студије утицаја на животну средину

Студија утицаја на животну средину у вези са планираном изградњом центра за збрињавање радиоактивног отпада на Трговској гори требало би да буде завршена ове године, саопштено је из хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива електране Кршко.
Трговска гора - Фото: РТРС
Трговска гораФото: РТРС

- Тај циљ зависи од уврштавања захвата у Државни план просторног уређења - наведено је у програму рада и финансијском плану Фонда.

Из овог фонда истиче да се за потребе спровођења поступка оцјене утицаја центра на животну средину, посебно у аспекту прекограничне процјене, наставља са активностима правних консултација како би се осигурала усклађеност са домаћим и међународним правним оквиром.

Фонд међу главним циљевима за ову годину истиче завршетак израде четврте ревизије програма разградње Нуклеарне електране Кршко и програма одлагања радиоактивног отпада, интензивирање активности на успостављању центра за збрињавање радиоактивног отпада на Черкезовцу, те покретање активности на преузимању ниско и средње радиоактивног отпада.

У плану Фонда се наводи да је упоредо са израдом пројектне документације у току израда прве итерације /обнове/ безбједносних анализа.

Осим тога, у складу са анализом приступних путева којима ће се радиоактивни отпад превести до центра, ове године планирана је израда пројектне документације за реконструкцију приступног пута и дионице локалног пута.

У програму је наведено да је одгођен рок преузимања ниско и средње радиоактивног отпада из Нуклаерне електране "Кршко", те да треба да почне најкасније до почетка 2028. године, а не како је раније у јавности пласирана информације не прије 2028. године.

Осим тога, наведено је да се одустало од извоза првог дијела ниско и средње радиоактивног отпада у иностранство, те да су у наредним годинама планиране активности детаљне карактеризације укупне количине овог отпада и припрема за коначно преузимање.

Фонд планира и активности усмјерене на активно учествовање локалне заједнице, удружења и јавности са подручја општине Двор у дијалогу, исказивању њиховог мишљења и потреба, за шта ће бити укључени спољни стручњаци из различитих области.

Посебна пажња биће посвећена развојном аспекту локалне заједнице кроз пројекте побољшања животних услова и стварања могућности за привредни развој.

- Активности које ће Фонд спроводити усмјерене су на подршку за унапређење здравства, развој пољопривреде, малих локалних произвођача, удружења, рад дјеце узраста основне школе. Пројекти ће се идентификовати и спроводити према израђеним студијама кроз савјетодавну групу састављену од представника локалне заједнице - наведено у програму.

Према плановима Фонда, ове године ставка у категорији услуге Фонда у износу од 600.000 евра у највећој мјери се односи на активности односа с јавношћу.

Планиран је износ од 1,6 милиона евра за завршетак израде програма истраживања и развоја, израду подлога Националног програма, анализе у вези са искориштеним изворима, четврту ревизију Програма разградње и Програма одлагања, планирани почетак карактеризације ниско и средње радиоактивног отпада из Нуклеарне електране Кршко, дефинисање коначне варијанте бетонског спремника за радиоактивни отпад.

Фонд је планирао и донације у износу 1,2 милиона евра у овој години или 150.000 више у односу на прошлу годину, од чега је по половина предвиђена за текуће и капиталне донације.

Ове године планиран је наставак истражних радова на локацији Черкезовац, те израда пројектне и друге документације у сврху добијања локацијске и грађевинске дозволе за центар за збрињавање радиоактивног отпада, као и улагање и информациони центар у Двору.

За пројектну и осталу документацију планирано је 800.000 евра за интензивирање активности израде пројектне документације, безбједносних студија и студија утицаја на животну средину за потребе добијања дозвола центра и надзор послова.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад складишти на локацији Трговска гора, у општини Двор на самој граници са БиХ.