latinica  ћирилица
23/02/2024 |  16:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Митрополит Јоаникије и осам свештеника ослобођени оптужби

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и осам никшићких свештеника правоснажно су ослобођени оптужби.
Митрополит Јоаникије служи литургију (фото: TANJUG/ MEDIABIRO) -
Митрополит Јоаникије служи литургију (фото: TANJUG/ MEDIABIRO)

Они су били оптужени да су 2020. године кршили наредбе Министарства здравља о спречавању ширења опасне заразне болести и на Тргу Шака Петровића са грађанима, а затим обављали вјерски обред ван вјерског објекта - литије улицама града.

Одлуку о томе донијело је Вијеће Вишег суда у Подгорици, којим је предсједавала судија Катарина Падалица, а у ком су били Јован Јовановић и Лиљана Булатовић.

Они су, након сједнице одржане 24. јануара, данас потврдили пресуду колеге из никшићког Основног суда, судије Мирка Којовића, који се током изрицања ослобађајуће пресуде позвао на домаће законодавство, међународне конвенције, као и праксу и пресуде Европског суда за људска права и слободе.

Истовремено, као неосновану одбили су жалбу Основног државног тужилаштва у Никшићу.

Митрополиту, некадашњем епископу будимљанско-никшићком, и свештеницима, Бобану Јокићу, Драгану Крушићу, Василију Брборићу, Данилу Зиројевићу, Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Николи Маројевићу и Мирку Вукотићу, судило се због сумње да су на Дан Светог Василија Острошког, 12. маја 2020. године, прекршили Кривични законик Црне Горе и поступали супротно наредбама Министарства здравља о спречавању ширења корона вируса.

Митрополит Јоаникије и свештеници су након молитвеног хода били задржани 72 сата у Центру безбједности Никшић, а у граду под Требјесом, као и у другим црногорским градовима, организовани су протести у знак подршке свештеницима, подсјећају подгоричке Вијести.