latinica  ћирилица
23/02/2024 |  16:27 ⇒ 16:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска подржала Човића да се гасоводом у БиХ управља из Мостара

Хрватска је подржала став лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића о потреби уважавања интереса Хрвата у БиХ о изградњи Јужне гасне интерконекције, саопштено је данас из Владе након састанка премијера Андреја Пленковића са Човићем, који је и предсједник Хрватског народног сабора БиХ.
Драган Човић и Андреј Пленковић (Фото: Уступљена фотографија) -
Драган Човић и Андреј Пленковић (Фото: Уступљена фотографија)

Човић инсистира да се гасоводом управља из Мостара, а Хрватска је спремна да подржи тај пројекат, којим би се гас с ЛНГ терминала на Крку допремао у сусједну земљу.

Пленковић и Човић су се, наводи се, сложили да је потребно наставити разговоре о модалитетима израде пројекта у интересу свих заинтересованих страна.

Америка је оштро критиковала Човићеве ставове о гасоводу, а државни секретар Ентони Блинкен му је раније поручио да престане с опструкцијама пројекта важног за енергетску сигурност и диверзификацију у БиХ.

Амбасада САД у Сарајеву је прије двије седмице критиковала Човића, због његовог инсистирања на томе да се повезивање гасних мрежа Хрватске и БиХ реализује успостављањем нове фирме са сједиштем у Мостару.

Човић, међутим, сматра да је неприхватљиво да се пројект изводи и новим краком гасовода управља фирма БХ Гас, чије је сједиште у Сарајеву, јер у њој нема запослених Хрвата. Тврди да је та фирма оптерећена бројним незаконитостима у пословању.

Амерички дипломати, пак, сматрају да тај посао треба повјерити БХ Гасу.

- Хрватска подржава став Драгана Човића о потреби уважавања интереса хрватског народа у БиХ - наводи се у саопштењу Владе Хрватске.