latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:11 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Црна Гора формира Национални савјет за борбу против корупције

Влада Црне Горе донијела је данас Одлуку о формирању Националног савјета за борбу против корупције са циљем да припреми стратегију за борбу против корупције са пратећим акционим плановима у сарадњи са Министарством правде и прати њено спровођење.
Црна Гора (фото: архива/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC) -
Црна Гора (фото: архива/EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

Циљеви Савјета су да организује, синхронизује, прати приоритете, динамику и рокове реализације активности чији су носиоци државни органи, органи државне управе, органи локалне самоуправе, органи локалне управе и друге надлежне институције и оцјењује постигнуте резултате у остваривању циљева стратегије.

Савјет доставља Влади извјештаје о реализованим активностима са оцјеном стања и анализом која се односи на превенцију и борбу против корупције и приједлогом даљих мјера за успјешнију имплементацију стратегије, најмање два пута годишње, саопштено је из Владе.

Савјет предлаже Влади предузимање других мјера и активности од значаја за борбу против корупције када је то у одређеним областима потребно и даје препоруке Влади ради унапређења нормативног оквира за превенцију корупције.

На сједници Владе донесена је и Одлука о образовању Оперативног тима за борбу против насиља у породици и насиља над женама. Овај тим треба да допринесе примјени Закона о заштити од насиља у породици и ефикаснијој заштити жртве насиља.

Акценат је на конкретним случајевима насиља у породици који су комплекснији по својој структури и захтијевају јаку међуресорну сарадњу релевантних институција, а која се односи првенствено на анализу оперативног поступања свих укључених субјеката.

Формирање Оперативног тима имаће утицај на друштво у цјелини, али првенствено на жртве породичног насиља у смислу њиховог оснаживања да пријаве насиље и враћања повјерења у институције.

Овај тим ће размотрити укупну праксу и радити на утврђивању даљих смјерница за промјене на плану јавних политика и институционалне праксе у области спречавања од свих облика породичног насиља и насиља над женама, укључујући и случајеве уговорених дјечјих бракова.