latinica  ћирилица
22/02/2024 |  19:11 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Које процедуре мајке морају проћи да би постале донори млијека? (ВИДЕО)

Хумана банка млијека на Универзитетско-клиничком центру у Бањалуци постоји скоро двије године. Циљ је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко осигура донирано. На Клиничком центру тренутно три мајке донирају млијеко, а за донирање млијека јавиле су се четири мајке.
Беба - Фото: РТРС
БебаФото: РТРС

Које процедуре мајке морају проћи да би постале потенцијални донори?

У седмом мјесецу трудноће Јелена Ћетковић родила је близанкиње, али у том моменту довољно млијека имала је само за једну дјевојчицу. Њена друга дјевојчица која је рођена са 960 грама млијеко је добила захваљујући другој породиљи. Из свог личног искуства Јелена је сада свјесна важности постојања банке хуманог млијека.

- Госпођа која је била са мном у соби за издајање имала је довољно тако да сам је сваки пут молила да издоји и за мене. Тако да је она свим женама помагала, а и ја сам на тај начин одхранила своју бебу - рекла је Ћетковићева.

На УКЦ-у само три мајке донирају млијеко хуманој банци, а међу њима је и Соња Ђурић која је и по професији педијатар. Прије седам мјесеци се породила и велика јој је част да може донирати млијеко пријевремено рођеним бебама. Каже да је процес прикупљања млијека једноставан.

- Мајка сакупља млијеко кући у свој замрзивач ако јој је потребан било какав савјет,а ко јој је потребна пумпи све добија од здравствених радника УКЦ-а. Мајка сакупи млијеко, а из Клиничког центра дођу до вас да преузму - рекла је Ђурићева.

Један милилитар мајчиног млијека може спасити живот пријевремно рођене бебе. На Клиничком центру Републике Српске залиха млијека за сада има довољно.

- И наравно да сад постоји страх од прекида континуитета онда нас доводи у ситуацију да то морамо чувати за само приоритетне групе. Овом приликом апелујем на све мајке да се јаве да донирају млијеко - рекла је Биљана Сузић педијатар, супспецијалиста исхране Клинике за дјечије болести УКЦ-а.

Млијеко може донирати мајка чије је дојенче узраста 12 мјесеци и под условом да добро напредује у тјелесној тежини. Да би учествовали у овом хуманом чину и спасили један живот, за мајку је довољно да има упутницу породичног љекара и прије тога обави превентивни преглед.