latinica  ћирилица
22/02/2024 |  07:22 ⇒ 09:12 | Аутор: РТРС

Марковић: Случајеви фемицида у порасту; Усвојити закон и казнити починиоце (ВИДЕО)

Статистички подаци показују да су случајеви фемицида у порасту, али и даље немамо тачне информације, јер се још увијек случајеви разврставају тако да ли је жртва мушкарац или жена, рекла је за наш Јутрањи програм ауторка првог научног рада у БиХ, на тему фемицида и правница Изабела Марковић.
Изабела Марковић - Фото: РТРС
Изабела МарковићФото: РТРС

- Није свако убиство фемицид. Можемо примјетити да у два мјесеца имамо два случаја фемицида, насиља уопштено. Мислим да је ово вријеме да се запитамо куда идемо као друштво - истиче Марковићева.

Додаје, да јединствена дефиниција фемицида не постоји.

- Мизогенија, односно жеља да се жена посматра као предмет, јесте нешто на шта можемо гледати као фемицид. Најтежи облик насиља над женама јесте фемицид, а закон не прописује казну за то - додаје Марковићева.

Право на живот човјека је основно право свих, напомиње Марковићева, те истиче да је важно да оне норме које имамо у свом систему, да примјењују, као и да кажњавају починиоце дјела.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама. Данас ће у Парламенту Српске бити одржана и јавна расправа о овом законском рјешењу, а Марковићева је овим путем позвала све који се сусрећу са овим законом, да дођу на расправу, те кажу шта овај закон пружа у пракси.

Она истиче, да ако се овај закон не усвоји, једини на добитку ту су насилници.