latinica  ћирилица
19/02/2024 |  11:49 ⇒ 11:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Након усташких графита, опљачкан парохијски дом у Бјеловару

Након што су на православној цркви Св. Тројице у центру Бјеловара крајем прошле године осванули усташки графити, у суботу су лопови опљачкали парохијски дом у којем живи породица пароха Стефана Максимовића, Парох Стефан, који је у Бјеловар дошао пре две године, на Фејсбуку је са жаљењем констатовао да се поново догодио немио догађај и истакао да се он и његова породица више не осјећају ни сигурно ни добродошло у том граду.
Увредљиви натписи на цркви (фото: facebook.com / Parohija bjelovarska - Парохија бјеловарска) -
Увредљиви натписи на цркви (фото: facebook.com / Parohija bjelovarska - Парохија бјеловарска)

- Наиме, парохијски дом Српске православне цркве у Бјеловару у којем живи свештеник, отац Стефан Максимовић са својом породицом је у суботу проваљен. Један починилац или више њих су ушли у кућу испревртали наше ствари и узели већу количину новца, као и сав накит нашег дјетета. Овај немио догађај десио се само два мјесеца након што је храм узурпиран усташким и нацистичким симболима. Из тих разлога се више у овом граду не осјећамо сигурно, нити добродошло, иако смо ми као појединци пружили љубав и гостопримство сваком нашем суграђанину - написао је парох Стефан у име своје породице.

Истакао је да бјеловарска полиција још није ријешила случај исписивања графита на храму св. Тројице у Бјеловару и додао да је обавјештена и о најновијем случају.

Извршен је криминалистичку увиђај и овај пут, иако мало оптимистични очекују конкретне кораке.

Породица Максимовић је добила пуну подршку од Већа српске националне мањине Града Бјеловара, уз наду да ће институције овога пута одрадити свој посао.

- Најстроже осуђујемо овај догађај, посебно зато што се догодио породици која је безброј пута показала своју отвореност и наклоност сарадњи с већинским народом те као што наводе, свима су пружили љубав и гостопримство - стоји у објави бјеловарског СНВ.