latinica  ћирилица
19/02/2024 |  07:17 ⇒ 07:59 | Аутор: РТРС

Банка хуманог млијека успјешно ради - Позив мајкама које су у могућности да донирају млијеко (ВИДЕО)

Хумана банка млијека на Универзитетко-клиничком центру у Бањалуци постоји скоро двије године.
Биљана Сузић и Соња Ђурић - Фото: РТРС
Биљана Сузић и Соња ЂурићФото: РТРС

Циљ оснивања Банке хуманог млијека јесте да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко - осигура донирано млијеко.

- Мајчино млијеко кључно је за преживљавање и здравље новорођенчета јер има хранљиве материје и биоактивне факторе потребне за здравље и развој новорођенчета. Заштитна улога мајчиног млијека посебно је важна у прехрани пријевремено рођене дјеце и зато је овој осјетљивој групи потребна најбоља могућа храна - навела је докторка Биљана Сузић, гостујући у нашем Јутарњем програму.

Соња Ђурић донира млијеко седам мјесеци, каже да јој је велика част да може дати млијеко бебама.

- Процес прикупљања млијека је доста комфоран - појаснила је Ђурићева.

Навела је да се банка хуманог млијека која се ослања на великодушност жена које издајају и даривају млијеко и тако помажу пријевремено рођеној дјеци у њиховој најрањивијој фази живота.

Све детаљне информације и упутства мајке, потенцијални донори, могу добити од радника Банке хуманог млијека Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Заинтереоване мајке могу се јавити на број 051/343- 066, као на адресу banka.mlijeka@kc-bl.com

Средства за оснивање прве Банке хуманог млијека у Српској прикупљена су, подсјетимо, у склопу хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима" крајем 2020. године, а средства су донирали грађани и Влада Републике Српске.

Иницијатор акције било је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".