latinica  ћирилица
17/02/2024 |  18:47 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Унапређење уролошке хирургије уз помоћ стручног тима са ВМА

У бијељинској болници "Свети врачеви" успјешно је оперисан карцином простате код пацијента (64) из Угљевика, а сложени захват извео је стручни тим Клинике за урологију Војномедицинске академије из Београда, уз асистенцију бијељинских уролога.
У бијељинској болници "Свети врачеви" оперисан карцином простате - Фото: СРНА
У бијељинској болници "Свети врачеви" оперисан карцином простатеФото: СРНА

Специјалиста урологије у бијељинској болници Љубинко Петковић рекао је да се радикална простатектомија не ради рутински на територији Републике Српске, већ се пацијенти већином упућују на зрачење или се ради уз ангажовање стручних консултаната из Србије.

- Уз докторе Александра Спасића и Ивицу Николића, два врсна уролога са Клинике за урологију ВМА, у наредном периоду наш тим ће се обучавати за оперативне технике које се тренутно не обављају код нас, а које планирамо да уведемо у редовну процедуру - навео је Петковић.

Он је рекао да је долазак стручног тима из Београда омогућен захваљујући настојању менаџмента ове здравствене установе за унапређење оперативне урологије.

Након операције, одржан је састанак оперативног тима са руководством бијељинске болнице на којем је договорена даља сарадња.

Директор бијељинске болнице Златко Максимовић рекао је да ће и у наредном периоду доводити стручњаке који ће унапређивати област урологије, те најавио улагања и у друге гране медицине.

Уролози са ВМА рекли су да бијељинска болница има одличне техничке услове, савремену операциону салу и оспособљено особље.

Из Болнице "Свети врачеви" наводе да је сарадња са уролозима са Клинике за урологију ВМА до сада била веома успјешна у погледу увођења литотрипсије, ласерског разбијања камена у мокраћној бешици и уретеру.