latinica  ћирилица
17/02/2024 |  16:48 | Аутор: СРНА

Затражено заустављање корупције и расписивање избора

Странке лијево-либералне опозиције у Хрватској затражиле су данас, са протеста у Загребу, заустављање корупције, криминала, пљачке и ХДЗ-ове узурпације власти, као и расписивање избора одмах.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Повод за скуп у организацији 11 странака на Марковом тргу, гдје је сједиште Владе, било је именовање Ивана Турудића за главног тужиоца Хрватске.

За Турудића су рекли да је "ХДЗ човјек" који се дружи са криминалним миљеом, који лаже и евидентно је одавао информације из истрага лицима којима то није смио, преносе хрватски медији.

Предсједник СДП-а Пеђа Грбин рекао је у обраћању окупљенима на препуном тргу да је данас почетак приче која ће промијенити Хрватску и све што је у овој земљи лоше.

Предсједник странке Центар Ивица Пуљак рекао је да је ХДЗ правоснажно осуђена странка која је произвела хаос који и даље није ријешен.

Он је предложио да се након избора законом забрани свака странка која је осуђена за корупцију.

- Корупција је највећа болест Хрватске - рекао је Пуљак на протестном скупу под називом "Доста је! Идемо на изборе!".

Посланик у хрватском парламенту Катарина Пеовић назвала је ХДЗ квислинзима, издајицама и лоповима и додала да је премијер Андреј Пленковић "иселио сваког шестог Хрвата".

За Пленковића је протест на Марковом тргу био "скуп радикалне љевице, а поруке на њему вулгарне и примитивне".

- У оваквим захтјевним околностима у којима букте два рата, требају озбиљни људи за економске, социјалне, безбједносне изазове. Ова екипа са том реториком, примитивизмом и искључивошћу није та. То нису људи који могу водити Хрватску у овом тренутку - сматра  Пленковић.