latinica  ћирилица
16/02/2024 |  17:38 ⇒ 17:41 | Аутор: ТАНЈУГ

На продају електрични аутомобил краља Чарлса са почетном цијеном 70.000 фунти

Лични електрични аутомобил марке "Јагуар" британског краља Чарлса Трећег биће продат на аукцији по процијењеној цијени од 70.000 фунти (око 82.000 евра).
Краљ Чарлс (Фото:  EPA-EFE/ANDY RAIN) -
Краљ Чарлс (Фото: EPA-EFE/ANDY RAIN)

Он је купио Јагуар И-Паце 2018. године, што је први потпуно електрични аутомобил у власништву неког члана краљевске породице.

Тадашњи принц од Велса преузео је аутомобил у септембру 2018. након што је потрошио 60.000 фунти на нови аутомобил, преноси британски портал Експрес.

Брзи пуњач за допуну аутомобила инсталиран је у његовој лондонској резиденцији, Кларенс хаус, убрзо након што је аутомобил стигао.

Представник куће "Хисторицс Ауцтионеерс" и специјалиста за аутомобиле Метју Приди рекао је да ће аутомобил имати трајну колекционарску вриједност.

- Одушевљени смо што ову краљевску икону представљамо на аукцији. То је непоновљив дио историје електромоторства. С обзиром да је Јагуар И-Паце престао да се производи прије лансирања модела из 2025. године, ово ће сигурно остати најзначајнији примјерак, што ће се одразити у његовој све већој вриједности - навео је Приди.