latinica  ћирилица
16/02/2024 |  15:47 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Дом здравља у Бањалуци добио лиценцу за едукацију напредних техника (ВИДЕО)

Дом здравља Бањалука једини је у БиХ носилац лиценце за едукацију напредних техника збрињавања тешких пацијената, те тиме су се нашли раме уз раме са напредним земљама у погледу збрињавања тешко повријеђених пацијената.
Обука у Дому здравља - Фото: РТРС
Обука у Дому здрављаФото: РТРС

Носиоцем лиценце ИТЛС Дом здравља Бањалука проглашен је 6. новембра прошле године у Хјустону. Основни предуслов за аплицирање за ову лиценцу био је да, кроз едукацију здравствених радника у Словенији, која се одвијала у више наврата, добију школоване лиценциране инструкторе. Показали су нам како, у првим минутама, препознају повреде опасне по живот.

- ИТЛС има функцију да обучи здравствене раднике оне који излазе на терен како би у прве двије минуте које су битне за пацијенте повријеђеме у трауми да се збрине на адекватан начин. Наше је да препознамо животно угрожавајће повреде и да их збринемо на терену како би пацијент био транспортован у болницу на лијечење. За хитну помоћ је златни стандард првих 10 минута, ИТЛС је то вријеме скратио - рекла је медицински техничар Хитне помоћи Бањалука, ИТЛС координатор и инструктор Драгана Предојевић.

Едукација се састоји од практичног и теоријског дијела у оквиру којих је и збрињавање повријеђених пацијената на терену.

- Те радионице подразумијевају технике које до сада нисмо радили, за које опрема није доступна у сужбама хитне медицинске помоћи, то су карлични појас, могућност отварања и успоставе циркулације преко кости а не преко вене како смо досада научили - каже специјалиста Ургентне медицине Рената Хаџић.

Остварена је и сарадња са установама, које имају исте циљеве заштиту и спасавање људског живота.

- Ми смо са овом едукацијом у могућности да остваримо блиску сарадњу са тимовима који су први на мјесту догађаја, а то су ватрогасци, полиција, цивилна заштита, службе спасавања - додала је Хаџићева.

Из бањалучког Дома здравља наводе да је ИТЛС непрофитна глобална организација која се од 1985. године бави областима трауме, пратећи смјернице Свјетске здравствене организације.