latinica  ћирилица
16/02/2024 |  14:16 | Аутор: РТРС

"Читајмо заједно" - основцима у Мркоњић Граду указано на значај читања

Ученици Основне школе "Иван Горан Ковачић" Мркоњић Град учествовали су у радионицама Министарства просвјете и културе Републике Српске у оквиру кампање "Читајмо заједно".
Кампања Читајмо заједно - Фото: РТРС
Кампања Читајмо заједноФото: РТРС

Циљ кампање и радионица је указивање на значај читања и познавања матерњег језика.

Помоћник министра за културу Српске Тања Ђаковић рекла је да је основна порука радионица да српски језик треба његовати, не само кроз писмо већ и кроз изговор, односно кроз правилан говор и читање.

Подсјетила је да Министарство од 2017. године организује кампању "Читајмо заједно" ради промоције и популаризације књижевности, јачања издаваштва, његовања културе читања, али и афирмације домаћих младих аутора".

Она је навела да је сваке године у фокусу кампање нека друга тема, али са истом поруком, колико је важно читање и колике користи даје једној особи, нарочито током одрастања.

Професорка на Филолошком факултету Универзитета у Бањалуци Сања Мацура рекла је да је кампања намијењена свим узрасним категоријама, а да ће се на самом крају кампање у Бањалуци радити и са ученицима средњих школа.

Књижевница Јелена Којовић Тепић рекла је да је књижевност ствар идентитета, те да сада траје борба како младе научити да заволе књигу.