latinica  ћирилица
15/02/2024 |  15:01 ⇒ 16:30 | Аутор: РТРС

Бањалука: Професори који су својим радом завриједили Светосавску награду (ВИДЕО)

Екипа "Квадрата на знање" још једном се запутила у ОШ "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац.
Жељка Ђукић и Александр Поповић - Фото: РТРС
Жељка Ђукић и Александр ПоповићФото: РТРС

У ту школу недавно су стигле двије Светосавске награде – добили су их Жељка Ђукић, професорка математике и Александар Поповић, професор српског језика. Управо они, наши су саговорници који након бројних признања, употпуњених овом посљедњом, Светосавском, с пуним правом могу да говоре о предметима које предају, њиховој важности, приступу ученицима, настави, добром и мање добром у наставном процесу.

"Знање је свјетлост која обасјава наш пут кроз живот." Поменуте ријечи Михајла Пупина, мото су којим се у свом просвјетном раду "води" професорка математике Жељка Ђукић. Каже да, када математички садржаји постану забавни и ученику дају могућност да самостално проналази, истражује и открива рјешења проблемских задатака, тада као наставник знате да је ваша мисија потпуна.

Добитник је бројних струковних признања, као члан Стручног тима за реформу основног и средњег образовања и васпитања радила је на изради плана редовне и додатне наставе за девети разред за математику и на изради стандарда и нивоа знања из математике на крају основног образовања.

"Најважније признање за своје васпитно и образовно дјеловање просвјетни радник добија управо од својих ученика и то онда када они то формално престану бити." Ова реченица основна је мотивација у раду Александра Поповића, мастера српског језика и књижевности, који матерњи језик предаје у ОШ "Ђура Јакшић" у Бањалуци.

Члан је Радне групе за Малу матуру при Републичком педагошком заводу Републике Српске.

Његова анализа романа "Стојан Мутикаша" Светозара Ћоровића, један је од 30 примјера уврштених у Каталог добрих примјера наставне праксе. У бројне наставне и ваннставне активности "уврштено" је и то да је учествовао на семинарима који су за циљ имали увођење и примјену методологије Индекс инклузивности, учесник је методичке обуке за предаваче српског језика као страног језика, Округлог стола на тему "Статус Студијског програма српског језика и књижевности и могућности побољшања".