latinica  ћирилица
12/12/2023 |  09:30 ⇒ 13/12/2023 | 07:02 | Аутор: РТРС

НСРС о Приједлогу буџета Српске за 2024. годину (ВИДЕО)

Сједница Народна скупштина Републике Српске биће настављена сутра посланичком расправом о Приједлогу буџета Српске за 2024. годину, који се разматра по хитном поступку, а чији укупни оквир износи 5,735 милијарди КМ.
НСРС -
НСРС

Сједница ће бити настављена сутра у 10 часова. Претходно је размотрен Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024-2026. године, по хитном поступку.

------

Министар финансија Зора Видовић рекла је да је буџет у добром стању и изразила увјерење да ће стављањем у функцију новог система фискализације у наредној години бити обезбијеђена додатна буџетска средства, повећањем директних и индиректних прихода.

Образлажући Приједлог буџета, Видовићева је потврдила да укупни оквир предложеног буџета, који се разматра по хитном поступку, износи 5,735 милијарди КМ, што је за 212 милиона КМ или четири одсто више од оквира ребаланса буџета за 2023. годину.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су јавна предузећа ове године у буџет Српске уплатила 70 милиона КМ дивиденде.

Вишковић рекао је да се очекује да ће израда новог закона о медијима у Српској бити завршена до краја године.

- Нико никоме неће забранити да ради, али мораће да буде законски оквир - рекао је Вишковић.

Вишковић је позвао је данас посланике да гласају за Приједлог економских реформи Српске за период 2024–2026. године, по хитном поступку, који подразумијева седам структурних реформи са 17 реформских мјера.

Министарка финансија Зора Видовић рекла је да ће у фебруару почети тестна фаза када је ријеч о новој фискализацији, те да се у мају очекује да тај систем, који ће донијети додатне приходе Републици, буде потпуно примијењен у пракси.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић каже да сви борци од прве до седме категорије имају право на мјесечни борачки додатак.

- Прве исплате биле су у октобру, а посљедња у новембру када је исплаћен мјесечни борачки додатак за 146.000 бораца. До Нове године се исплаћује по 2,2 КМ за мјесец учешћа у зони борбених дејстава, а од 1. јануара биће по три КМ - рекао је Егић.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић изјавио је да ће изградња нове савремене болнице у Требињу, као регионалног пројекта, ријешити проблеме и унаприједити здравствену заштиту у цијелој Херцеговини.

Шеранић је рекао да ће та болница бити центар који ће пружити најбољу здравствену заштиту и услуге пацијентима.

Министар пољопривреде, шумарска и водопривреде Саво Минић рекао је да се у Српској штета за еутанизиране свиње обољеле од афричке куге исплаћује најправичније, најтранспарентније и најбоље у региону.

- Прошле седмице су исплаћена два милиона КМ, ове седмице ће бити исплаћена два милиона КМ. Што значи да ћемо штету када је у питању афричка куга свиња свести на неких осам милиона КМ од 23 милиона КМ колико је укупно била - рекао је Минић.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да су покренути одговарајући поступци према свим одговорнима када је ријеч о бјекству лица из Казнено-поправног завода у Требињу, као и лица из Основног суда у Бањалуци.

Говорећи о бјекству лица из Казнено-поправног завода у Требињу, Букејловић је рекао да је истог дана донесена наредба о ванредном инспекцијском надзору током којег је утврђен низ пропуста и одговорности

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је да припадници Министарства унутрашњих послова трагају за кинеским држављанином који је побјегао из затвора у Требињу.

Одговарајући на питање о бјекству осуђеног педофила из Бањалуке у Хрватску, Каран је рекао да се оба та случаја политизују, наводећи да МУП има огроман број лица под потјерницама.

- Кроз јучерашњу акцију смо по потјеници Интерпола лишили слободе једног од најтраженијих бјегунаца у цијелој Европи, готово цијелом свијету, за најтеже облике кривичних дјела. Ту се види снага МУП-а - рекао је Каран.

На сједници НСРС потврђен је посланички мандат Недељку Гламочаку из СДС-а након што је његов колега Милан Радовић вратио мандат тој странци.

------

НСРС усвојила је дневни ред седме редовне сједнице, који је, на захтјев Владе Српске, допуњен са тачком по хитном поступку - приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци и Међународној банци за обнову и развој за програмско финансирање развојних политика за здравствене системе у БиХ.

На сједници ће по хитном поступку, као што је планирано и раније, бити разматрани Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2024–2026. година и Приједлог буџета Републике Српске за 2024.

На усвојеном дневном реду седме редовне сједнице парламента Српске су и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за 2024. годину, по хитном поступку, као и приједлог одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2024. годину.

Посланици ће разматрати и приједлог одлуке о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за 2024. годину, те приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2024. години.