latinica  ћирилица
11/12/2023 |  11:56 ⇒ 11:57 | Аутор: РТРС

Радна посјета Шеранића и Ђајића "Даун синдром центру" комуни на Јахорини

Минстар здравља и социјалне заштите Српске Ален Шеранић и амбасадор особа са Дауновим синдромом Владо Ђајић, боравили су у радној посјети особама са Дауновим синдромом из Даун синдром центра Бањалука, који обављају приправнички стаж у хотелу "Вучко" на Јахорини.
Министар Ален Шеранић у посјети "Довн сyндром центар" комуни - Фото: Уступљена фотографија
Министар Ален Шеранић у посјети "Довн сyндром центар" комуниФото: Уступљена фотографија

Шеранић и Ђајић су обишли смјештај и радне услове гдје особе са Дауновим синдромом обављају завршну радну праксу пред закључивање уговора о раду.

Они су захвалили радном особљу хотела "Вучко", директору Олимпијског центра Јахорина Дејану Љевнаићу и директору хотела "Вучко" Александру Провићу на запошљавању девет особа са Дауновим синдромом.

Олимпијски центар Јахорина и хотел "Вучко" су у партнерским односима са Установом социјалне заштите, центром за социјалну рехабилитацију особа са инвалидитетом "Даун синдром центар Бањалука" који су од 2019. године радно оспособљавали особе са Дауновим синдромом, а све у склопу програма социјалне рехабилитације под називом ПАИН.

Програм осамостаљивања, радног оспособљавања и рехабилитовања особа са Дауновим синдромом покренуо је Даун синдром центар Бањалука 2016. године на Јахорини под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Велику подршку у реализацији овог пројекта пружило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, чији су службеници радили у сарадњи са Министарством рада да се превазиђу препреке и на крају омогући запошљавање особа са Дауновим синдромом.