latinica  ћирилица
04/12/2023 |  14:04 | Аутор: СРНА

У Доњу Градину и даље пристижу документи о усташком злочину геноцида

У Јавну установу Спомен-подручје Доња Градина и даље пристижу документи, фотографије и предмети који свједоче о усташком злочину геноцида почињеном у Независној Држави Хрватској, рекла је директорка ове установе Тања Тулековић.
Тања Тулековић - Фото: РТРС
Тања ТулековићФото: РТРС

- Још један сет докумената који смо добили доказ су више у нашој архиви којом свједочимо о најстравичнијем страдању у Другом свјетског рату, а то је страдање недужне дјеце, жена и стараца Срба, Јевреја и Рома, који су усташком идеологијом означени као непоћудни и погибељни - рекла је Тулековићева.

Она је истакла да су овакви документи о страдању Срба од усташа и нациста током Другог свјетског рата ријеткост и да представљају драгоцјеност.

Тулековићева је навела да су документи, фотографије и предмети који свједоче о усташком злочину геноцида почињеном у НДХ уступљени Спомен-подручје Доња Градина на основу иницијативе покренуте 2016. године, а која и даље даје резултате.

- Циљ иницијативе јесте прикупљање историјске грађе и предмета који ће чинити поставку Меморијалног центра у Доњој Градини који ће заједно градити Република Српска и Србија - рекла је Тулековићева.