latinica  ћирилица
24/11/2023 |  20:01 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Све спремно за велику свечаност и долазак патријарха Порфирија у Фочу (ФОТО/ВИДЕО)

У току су припреме за дочек патријарха српског Порфирија који у Фочу долази сутра, а велико освећење храма Светог Саве и литургијско сабрање је у недјељу. Храм у Фочи највећа је православна светиња у Српској и БиХ.
Храм Светог Саве, Фоча - Фото: РТРС
Храм Светог Саве, ФочаФото: РТРС

Посјета патријарха српског Порфирија са више владика, велики је благослов за Митрополију дабробосанску и Фочу, у којој скоро тридесет година раде један од три факултета и једна од осам богословских школа Српске православне цркве.

Вјерници надахнути, због великог освећења храма, чија је изградња почела прије 17 година, и испуњења вијековног сна да у центру Фоче подигну богомољу.

У суботу, патријарх ће посјетити Општину Фоча, Богословски факултет, Богословију, а у вечерњим часовима биће служена доксологија у храму. У недјељу, након свечаног чина освећења и архијерејске литургије, патријарх ће благословити и Медицински факултет.

- Свједочимо историјском догађају јер патријарх долази да нас напоји водом живом вјечног живота и да бисмо остали уз Христа на јеванђељском путу - рекао је протојереј Душан Андрић старјешина Светосавског храма у Фочи.

Темељи светосавског храма површине 1.500 метара квадратних, освештани су 2006. године. Укровљен је 2012, богослужења су почела годину касније. Иконостас је уређен 2019, а прошле године поплочан је плато.

Ово је пета посјета српских првојерарха Фочи, блаженопочивши Герман походио је почетком шездесетих година прошлог вијека, Павле је био 1993. и 1998. године, а блаженопочивши Иринеј 2012.године.