latinica  ћирилица
24/11/2023 |  18:56 ⇒ 18:59 | Аутор: РТРС

Кампања "Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!" представљена бањалучким основцима

Ученици Основне школе "Алекса Шантић" упознали су се са појмом вршњачког насиља, начину испољавања насиља међу дјецом и младима, посљедицама које оставља на жртве насиља и значају благовременог откривања и идентификовања конфликтних поједица, као и појединостима везаним за насиље на интернету и опасностима са којима се могу сусрести дјеца у дигиталном свијету.
ОШ "Алекса Шантић" - Кампања "Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!" - Фото: РТРС
ОШ "Алекса Шантић" - Кампања "Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!"Фото: РТРС

Предавање је одржано у оквиру кампање МУП-а Републике Српске "Буди сигма! Заустави/пријави вршњачко насиље!", са посебним освртом на насиље над дјецом у дигиталном добу - дигитално насиље.

У Српској је за претходних 10 мјесеци регистровано чак 50 случајева вршњачког насиља, највише у школама. Алрмантан податак је, да се тај број из године у годину повећава, поручују из ПУ Бањалука.

Помоћник командира Полицијске станице Лазарево Мирослав Недић упознао је ученике о појму и начинима испољавања насиља међу дјецом и младима, те посљедицама. Он је посебно указао на значај благовременог реаговања с циљем спречавања и откривања вршњачког насиља.

- Потребно је да дјеца и млади буду храбри и одговорни, да не ћуте, већ да реагују и пријаве уколико имају нека сазнања или препознају да се у неким случајевима радило о вршњачком насиљу или су сами жртве, да би се адекватно и на вријеме реаговало, да би били идентификовани конфликтни појединци, те благовремено спријечено или откривено вршњачко насиље - рекао је Недић.

Он је изнио податак да је током првих 10 мјесеци на подручју ПУ Лазарево забиљежено шест случајева вршњачког насиља, док су прошле године пријављена два случаја.

Од великог је значаја да се млади упознају са посљедицама насиља. Због тога ће кампања "Буди сигма, заустави и пријави насиље", бити спроведена у свим школама на подручју Републике Српске од 30. новембра.

- Чињеница је да су млади и дјеца најрањивија и најактивнија група корисника друштвених мрежа и дигиталног свијета. Зато је неопходно да реализујемо и предузмемо више мјера и активности с циљем превенције и едукације тих категорија лица, како би их подучили са могућим пријетњама са којим се могу сусрести на интернету и друштвеним мрежама - нагласио је Срђан Шодоловић, шеф одсјека за високотехнолошки криминал ПУ Бањалука.

Напретком савремене технологије и сајбер насиље је у порасту, а најрањивија и најризичнија категорија су дјеца. Интернет насиље може попримити различите облике, од ухођења, вријеђања, пријатњи дијељења личних података...Управо због тога су важне превентивне кампање, да се едукују и наставници и родитељи како да препознају све облике насиља, и охрабре дјецу да насиље пријаве.

Порука кампање свим ђацима је - ћутање никако није рјешење, истичу полицајци и апелују на младе да случај насиља обавезно пријаве.