latinica  ћирилица
22/11/2023 |  12:26 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

У Подгорици вода није за пиће, у Рожајама поплаве

Обилне падавине изазвале су проблеме широм Црне Горе, ријеке су се излиле из корита на подручју Рожаја и поплавиле стамбене објекте, у Тивту су поплављене просторије хитне помоћи, док је вода из градског водовода у Подгорици замућена и није за пиће.
Вода - Фото: РТРС
ВодаФото: РТРС

Из подгоричког "Водовода" је саопштено да су обилне падавине на подручју главног града Црне Горе изазвале знатно повећање мутноће на изворишту Мареза и поручено да не треба пити ни прокувану воду.

Невријеме праћено јаком кишом захватило је Рожаје на истоку Црне Горе, гдје су се излиле ријеке Ибар, Жупаница и Ловничка ријека.

"Водостај је и даље у порасту", рекао је командир Службе заштите и спасавања Рожаја Бећир Калач.

Поплављени су стамбени објекти, а екипе ватрогасаца су на терену.

Ловничка ријека је на мосту према Кучанској џамији направила брану и поплавила околне куће, а неколико улица је затворено за саобраћај.

- Нема животно угрожених, превентивно смо дјеловали од јутрос, од три сата - рекао је Калач.

Покренуло се и клизиште према селу Богање, а домаћинства нису угрожена.

- Нема назнака да ће киша стати. Сва расположива механизација је на терену. Ангажовани су и приватни предузетници са механизацијом - рекао је Калач подгоричким порталима.

Усљед обилних падавина поплављене су просторије хитне помоћи у Тивту, рекао је директор Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе Вук Никовић.

- Служба заштите и спашавања Тивта ријешиће проблем краткорочно, постављањем заштитне баријере како вода не би продирала у прсторије, а одводи у околини биће отчепљени исанирани - рекао је Никовић.

Захваљујући интервенцији радника "Комуналног Лим" и Службе заштите и спашавања у Бијелом Пољу није поплављена школа "Марко Миљанов", у чије се двориште током ноћи и јутра слила велика количина падавина.

Часови у тој школи су скраћени на 30 минута, а ђаци и дјеца вртића, који се налази у истој згради, ушли су на споредан улаз.

На Жабљаку је нападало неколико центиметара снијега, који и даље пада.