latinica  ћирилица
22/11/2023 |  11:09 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

Изложбе Mузеја жртава геноцида у Србији, Српској и Сјеверној Македонији

Музеј жртава геноцида саопштио је да су тренутно у три државе, Србији, Републици Српској и Сјеверној Македонији, представљене изложбе ове институције, што сматрају изузетним успјехом.
Музеј жртава геноцида (Музеј жртава геноцида Facebook) -
Музеј жртава геноцида (Музеј жртава геноцида Facebook)

Све три изложбе прате луксузни двојезични српско-енглески, односно српско-македонски каталози, као и зборници изабраних докумената, монографија о стваралаштву монахиње Марије и документарно-играни филм посвећен страдању припадника српског народа на Козари и Поткозарју, истакли су из Музеја.

Из Музеја подсјећају да је у "Архиву Војводине" тренутно постављена изложба "Козара 1942" аутора Бојана Арбутине, Марине Љубичић Богуновић и Бориса Радаковића која свједочи о њемачко-хрватској офанзиви на Козари од 10. јуна до 15. јула 1942. године током које је страдало преко 40.000 Срба од којих је чак око 12.000 дјеце старости до петнаест година.

У Музеју Херцеговине у Требињу посјетиоци тренутно могу погледати изложбу "Прећутани злочин: Зверства албанских квислинга над Србима и Јеврејима на Косову и Метохији у Другом светском рату" аутора Ненада Антонијевића која представља риједак примјер музеолошке обраде масовних звјерстава и репресалија почињених од албанских квислинга и свједочи о једном готово у потпуности заборављеном злочину.

У Музеју македонске борбе за самосталност у Скопљу тренутно је постављена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" коју чине радови монахиње Марије /Антић/ из сестринства манастира Рођења Светог Јована Крститеља из Јасеновца.

Реализацију све три изложбе омогућили су Влада Србије и Фондација Музеја жртава геноцида.