latinica  ћирилица
04/10/2023 |  18:14 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Тројке донијеле радост породици Ћеркета након девет година од рођења првог дјетета (ВИДЕО)

Након девет година од рођења првог дјетета у породицу Ћеркета из Бањалуке стигле су тројке. Поносне родитеље поводом Недјеље дјетета, посјетили су министар здравља и директор Фонда за дјечију заштиту. У знак подршке породици су уручили пригодне поклоне.
Помоћ породици Ћеркета - Фото: РТРС
Помоћ породици ЋеркетаФото: РТРС

Прије пет мјесеци Јелена Ћеркета на свијет је донијела здраве тројке двије дјевојчице и једног дјечака. Поносни родитељи имају деветогодишњег дјечака, а тројке су сада добили процесом вантјелесне оплодње.

- Осјећај код мене, а и супруга био је изненађујући, јер се нисмо надали тројкама. Очекивали смо да ће бити једна или двије бебе али сада смо се већ уходали - прича Јелена Ћеркета, мајка тројки.

Породицу је обишао и министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, који им је уручио поклоне и ваучер у вриједности 3.000 марака. Поручио је да је ово један од начина да се у друштву промовише стицање породице.

- У овој години имали смо само једне тројке у Српској. Из тог разлога смо данас овдје. Имали смо прилику да уручимо пригодне поклоне и да поразговарамо са родитељима, као да видимо како се сналазе у новој ситуацији - рекао је Шеранић.

Реосрно министарство и Фонд дјечије заштите Републике Српске, традиционално, поводом Недјеље дјетета, дарују поклоне породицама које су добиле тројке.

- Ми смо узели активно учешће и у другим пројектима. У току ове седмице имамо финансијске испплате за породице троје и више дјеце и дјецу са сметњама у развоју, гдје дајемо по дјетету 100 КМ - навео је Недељко Јовић, директор Фонда дјечије заштите Републике Српске.

У Републици Српској годишње се у једној или двије породице роде тројке, а од 2006. године рођено је укупно 35 здравих тројки.